Detektor: 'Vi er desværre pressede af udløbsdatoen' – 70.000 antistoftest kasseret

Flere tusinde test nåede aldrig at blive sendt ud til danskerne i ”Vi tester Danmark”-kampagnen.

Flere hundrede tusinder danskere har de seneste uger haft mulighed for at teste sig selv for antistoffer derhjemme. (Foto: Statens Serum Institut)

Det endte med at blive en kamp mod tiden.

De danske sundhedsmyndigheder havde 478.880 antistoftest liggende til en værdi af mere end 20 millioner kroner.

Testene kan give et billede af, hvor mange danskere der har haft coronavirus, og de skulle nødigt gå til spilde.

Statens Serum Institut fik sammen med eksperter fra regionerne og universiteterne stablet projektet ”Vi tester Danmark” på benene.

De sendte breve ud til et kæmpe antal danskere for at få dem til at tage testene.

Men det skete lidt for sent.

Knap 70.000 antistoftests – hver syvende - nåede at overskride deres udløbsdato og blev derfor ikke sendt ud til danskerne. De endte i skraldespanden.

Hvorfor udløb testene?

- Vi beklager, at alting går enormt hurtigt, men vi er desværre pressede af udløbsdatoen på de indkøbte Livzon-kits.

Sådan startede overlæge og professor fra Rigshospitalet Henrik Ullum en mail i midten af september til Region Hovedstadens ledelse, som Detektor har fået aktindsigt i.

Henrik Ullum er en af de ledende kræfter bag projektet ”Vi tester Danmark”.

Henrik Ullum, professor og overlæge på Rigshopitalet.

Han skal sørge for, at skatteborgerne når at få noget for de mange millioner kroner, som sundhedsmyndighederne har brugt på at købe antistoftests.

- Derfor er det nødvendigt at sende e-boksbeskeder ud allerede på mandag, skrev overlæge Henrik Ullum i mailen fra september til Region Hovedstadens ledelse.

Sundhedsmyndighederne lå inde med i alt 478.880 antistoftest, som stadig ikke var brugt. De var blevet købt i foråret, og nu nærmede deres udløbsdatoer sig.

De første tests ville udløbe den 4. oktober. De næste stod til at udløbe den 14. oktober. Og de sidste ville udløbe den 19. oktober.

Forskerne havde med andre ord travlt.

Arbejdet var så småt begyndt tilbage i sommer.

Først var der det videnskabelige arbejde: Forskerne skulle blandt andet blive enige om udformningen af det spørgeskema, testpersonerne skulle svare på, før de fik antistoftestene.

Testpersonerne blev spurgt om mange forskellige ting - blandt andet om de tidligere havde haft mulige symptomer på coronavirus som feber og hoste.

- Det har egentlig forløbet forbilledligt, men der er jo mange eksperter med, som har forskellige meninger om, hvad vi skal spørge om, siger overlæge og professor Henrik Ullum til Detektor.

- Spørgeskemaet blev i første omgang meget, meget langt, fordi alle havde gode idéer. Og så skulle vi i gennem en proces, hvor vi kortede spørgeskemaet ned. Og det er klart, at det tager tid at opnå konsensus om den slags.

Og arbejdet stoppede ikke her. Forskerne skulle også have styr på logistikken: Flere hundrede tusinde danskere skulle kontaktes og svare på spørgeskemaet. Og it-systemer skulle sættes op, så svarene på spørgeskemaerne kunne indsamles sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

- Der går jo noget tid, før man får skruet sådan et projekt sammen og får finansiel støtte til det, siger Henrik Ullum.

Da forskerne den 2. oktober endelig var klar til at sende de første antistoftests med posten, var det allerede lidt for sent.

I alt 24.960 antistoftest måtte på det her tidspunkt kasseres. De lå pakket og klar, men stod til at udløbe den 4. oktober. De kunne derfor ikke nå frem til testpersonerne med posten i tide.

- Hvis vi havde sendt dem ud, ville de være udløbet, når folk modtog dem, siger Henrik Ullum.

Henrik Ullum og de andre forskere havde dog stadig 445.920 antistoftest tilbage.

De tilbageværende tests stod først til at udløbe omkring to uger senere – den 14. og 19. oktober. Der var altså umiddelbart tid nok til at få dem sendt med posten ud til testpersonerne.

Forskerne havde tænkt sig at sende alle de tilbageværende test på én gang, men endnu en forhindring dukkede op.

Nu kom it-systemet i vejen.

Testpersonerne skulle som sagt svare på et spørgeskema, før de kunne få deres antistoftest. Det var her, problemet lå: Hvis alle testpersonerne svarede på én gang, var der risiko for, at it-systemet - serverne - brød sammen.

Derfor var forskerne tvunget til at sende spørgeskemaerne og dermed også antistoftestene ud lidt ad gangen, og det endte med at tiden løb ud, inden alle tests var blevet sendt.

- Vi blev nødt til at sende spørgeskemaerne ud i lidt mindre portioner, for at serverne hos Statens Serum Institut ikke skulle bryde sammen, siger Henrik Ullum.

I alt nåede 68.747 antistoftest ikke at blive sendt ud til danskerne. De havde kostet 43 kroner stykket – i alt tre millioner kroner. De overskred deres udløbsdato og endte i skraldespanden.

Endnu flere test kan være udløbet

De sidste antistoftests blev sendt ud den 11. oktober – få dage inden deres udløbsdato.

Spørgsmålet er derfor nu, hvor mange testpersoner der nåede at tage deres tests, inden de blev for gamle.

- Den korte tid mellem udsendelse og udløb af tests gør, at testene kan være udløbet ved modtagelse ved forsinkelse af posten, eller hvis du for eksempel har været ude at rejse, skriver forskerne bag ”Vi tester Danmark” selv på projektets hjemmeside.

Forskerne har også spurgt testpersonerne, om de nåede at tage deres test før udløbsdatoen.

Over 200.000 har indtil videre svaret, men forskerne har endnu ikke samlet resultaterne fra svarene.

Undersøgelsen afsluttes 27. oktober.

Facebook
Twitter