Tema Grænsekontrol

Deutsche Bahn: Vi er ikke klar til at tjekke id

Det tyske togselskab DB er ikke gearet til at tjekke id - i hvert fald ikke endnu, fortæller talsmand.

- Vi har ikke i dag en aftale med Deutsche Bahn og de tyske myndigheder, som gør, at vi ville kunne sætte et transportøransvar igennem, siger Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Michaela Rehle © Scanpix)

Danmark kan ikke med et fingerknips gennemføre et transportøransvar til Tyskland, som Sverige har gjort for alle indrejsende passagerer fra i dag.

Det oplyser DSB's søsterselskab Deutsche Bahn til DR Nyheder.

- Deutsche Bahns medarbejdere kan aktuelt ikke gennemføre en ID-kontrol. De kender ikke alle former for id-dokumenter, skriver Holger Bajohra, sikkerhedstalsmand hos Deutsche Bahn, i en mail.

DSB har over de seneste uger forberedt sig på at kontrollere id for alle passagerer, som rejser ind i Sverige. Der er blandt andet blevet ansat 150 vagtmænd gennem sikkerhedsfirmaet Securitas, som lige nu er til stede på stationen i Københavns Lufthavn, hvor de kontrollerer id på alle passagerer, som ønsker at komme til Sverige.

Og netop DSB rådfører Deutsche Bahn sig med, fortæller Holger Bajohra:

- Vi taler med vores partnere i DSB om mulige konsekvenser, hvis Danmark fordrer id-kontrol. I øjeblikket er der endnu ingen beslutning om dette, skriver han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen brugte også argumentet, at et transportøransvar helt kan suspendere den kollektive trafik til Tyskland:

- Hvis man laver et transportøransvar, og man ikke kan lave en ordentlig aftale med transportøren, så stopper transporten, sagde Lars Løkke Rasmussen på pressemødet ved middagstid:

- Vi har ikke i dag en aftale med Deutsche Bahn og de tyske myndigheder, som gør, at vi ville kunne sætte et transportøransvar igennem på en måde, hvor togene stadig kørte.

- Hvis vi i dag sagde, vi laver et transportøransvar i forhold til trafikken Tyskland-Danmark, så ville effekten være, at der ikke ville være nogen kollektiv trafik. Det ville være et enormt tilbageslag i grænselandet. Man kan ikke udelukke, at man kan blive nødt til at acceptere det tilbageslag, sagde han.