DF: Afslutningen på DR's danmarkshistorie var venstresnoet propaganda

Søren Espersen savner Kaj Munk og Christmas Møller i DR's danmarkshistorie.

Søren Espersen (DF) kalder DR's serie for en gang venstresnoet propaganda i helt stor stil. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Ifølge Søren Espersen, næstformand i Dansk Folkeparti, var afslutningen på DR's serie om danmarkshistorien "en skandale".

- Det var ikke dokumentar, det vi så. Det var en gang venstresnoet propaganda i helt stor stil, siger han.

- For eksempel en beskrivelse af modstandskampen uden Kaj Munk, uden Christmas Møller og uden modstandsgruppen Holger Danske, siger Søren Espersen.

Lørdag aften viste DR det sidste afsnit af den stort opsatte dokumentarserie om danmarkshistorien. Serien slutter med blandt andet at skildre besættelsestiden og modstandskampen.

Kritik fra historikere

Flere historikere kritiserer ifølge Kristeligt Dagblad seriens afslutning for at være ensidig fremstilling af historien.

Blandt kritikerne er Niels Wium Olesen, lektor i historie på Aarhus Universitet. På de sociale medier skriver han om det sidste afsnit:

- Jeg synes, det er fagligt problematisk med den bias og dybt uansvarligt.

Sofie Bak er lektor i historie på Københavns Universitet og skriver:

- Der må siges at være et betydeligt element af harakiri i foretagendet.

Jes Fabricius Møller, som er lektor i historie på Københavns Universitet, har været faglig konsulent på serien. Han siger ifølge Kristeligt Dagblad, at DR er gået til opgaven med åbne øjne efter omfattende kritik af dramaserien "1864".

- Serien ’1864’ var også tænkt som en samlende serie, der skulle imødegå den ideologiske kritik, men fik den modsatte effekt, så de (DR, red.) vidste alt for godt, at de skulle passe på.

- Især i et afsnit, der dækker så følelses- og holdningsmættede begivenheder som Besættelsen og den kolde krig. Alligevel laver man en ensidig fremstilling af historien, lyder det blandt andet fra lektoren i avisen.

På Berlingske har historikeren Bent Blüdnikow tidligere været blandt tilhængerne af serien. Han giver dog kun det sidste afsnit en enkelt stjerne i sin anmeldelse.

Han påpeger, at der ikke er en eneste borgerlig politiker eller modstandsmand med. Det er ifølge ham i stedet ren socialdemokratisk skønmaleri og renvaskning af kommunister.

Det skulle være dokumentar

Søren Espersen er enig. Han fremhæver, at borgerlige politikere og modstandsfolk glimrede ved deres fravær i seriens afslutning.

- I tidligere latterlige udsendelser som for eksempel 1864 henholdt man sig til, at det var fiktion, og at man kunne gøre nogenlunde, som man ville. Men det her skulle være dokumentar, siger Søren Espersen.

Han henviser til tv-dramaserien "1864", der fik kritik for at være upræcis med de historiske detaljer og politiserende, ligesom tidligere dramachef i DR Ingolf Gabold kaldte serien for "et slag mod DF".

- Desværre er DR's ledelse nok ligeglade med kritikken, som vi har set det før, siger Søren Espersen.

- Hvordan man skal reagere over for DR, det ved jeg ikke. Men et godt sted at starte er de forhandlinger om et nyt medieforlig, der starter efter nytår, siger han.

DF har tidligere erklæret, at DR's budget bør skæres med 25 procent.

DR Nyheder arbejder på at få en kommentar til kritikken, men til Kristeligt Dagblad siger DR's redaktør for serien, Ane Saalbach, at ideologi ikke har været styrende for serien på nogen måde.

/ritzau/