DF bryder med konservativ borgmester

Den konservative borgmester i Odense, Jan Boye, kan ikke længere regne med Dansk Folkepartis støtte. DF vil nu stå alene og tage stilling fra sag til sag.

Dansk Folkeparti i Odense er utilfreds med den konservative borgmester Jan Boyes dialog med byens muslimske miljø. (Foto: THORKILD AMDI © Scanpix)

Odense-borgmester Jan Boyes (K) besøg i byens moské og hans interesse for planerne om en stormoské i byen koster ham nu den direkte støtte fra Dansk Folkeparti.

- Vi vil stå alene i byrådet, og tage stilling fra sag til sag, siger Alex Ahrendtsen, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti og viceborgmester i Odense til Ritzau.

Dansk Folkepartis bestyrelse i Odense tog beslutningen efter et møde torsdag aften og på baggrund af et stormøde i partiet tidligere på måneden. Partiet har et af de 15 mandater i byrådet, der udgør det borgerlige flertal mod S, SF og Enhedslistens 14 mandater.

Stormoske er tillidsbrud

Med Dansk Folkepartis udmelding er Jan Boye dermed ikke længere automatisk sikret flertal i byrådet.

- Det er et alvorligt tillidsbrud, at Jan Boye i et halvt år har været med til at fremme planerne om en stormoské i Odense uden at orientere os. Nu får vi en periode, hvor både han og vi kan vurdere, hvor værdifuldt samarbejdet mellem Dansk Folkeparti og den borgerlige blok i byrådet er, siger Alex Ahrendtsen.

Konkret betyder beslutningen ifølge Ahrendtsen, at Dansk Folkeparti ikke længere vil deltage i formøder med den borgerlige blok forud for økonomiudvalgsmøder, ligesom partiet heller ikke på forhånd vil lave korridoraftaler, der sikrer Jan Boye 15 mandaters flertal i byrådet.

- Vi stemmer fra sag til sag i udvalg og byrådet fra nu af, siger Alex Ahrendtsen.

Overfortolker støtte

I første omgang gælder beslutningen frem til partiets generalforsamling og opstillingsmøde i marts og april. Herefter er det op til den nye bestyrelse sammen med kandidaterne og vurdere, om linjen skal fortsætte efter valget til efteråret.

Hos De Konservative tager man udmeldingen fra DF til efterretning, men politisk ordfører Mai Henriksen (K) forventer ikke, at den vil få store konsekvenser for det daglige arbejde i byrådet.

Hun mener, at Dansk Folkeparti overfortolker Jan Boyes støtte til planerne om en stormoské.

Hos Socialdemokraterne forventer politisk ordfører Thomas Funding heller ikke, at Alex Ahrendtsens beslutning vil få afgørende betydning for det politiske billede.

Facebook
Twitter