DF efter dobbelthærværk: Den Lille Havfrue skal videoovervåges

For anden gang på få uger er Den Lille Havfrue blevet overmalet.

Natten til onsdag d. 14. juni 2017 har ukendte gerningsmænd overmalet Den lille Havfrue med blå og hvid maling. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Det er ”chokerende” og ”afstumpet”, at Den Lille Havfrue for anden gang på godt to uger er blevet overmalet af ukendte gerningsmænd.

Det mener Københavns kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), der nu vil havde den københavnske turistattraktion videoovervåget for at undgå lignende hærværk i fremtiden.

- Det er en vandalisme, som ikke hører nogle steder hjemme i Danmark. Den Lille Havfrue er et nationalklenodie, og derfor er det chokerende og afstumpet, at man vil bruge den til at sprede politisk propaganda, siger han.

Efter hærværket den 30. maj, hvor ukendte gerningsmand malede Edvard Eriksens verdensberømte statue rød, tog kulturborgmesteren kontakt til Københavns Politi for at høre om mulighederne for videoovervågning.

- Jeg mener, at videoovervågning kan være med til at have en præventiv effekt og samle bevismaterialer ind, hvis det skulle ske igen. Jeg håber selvfølgelig også, at det er politiets vurdering, siger han.

Carl Christian Ebbesen venter nu på politiets vurdering, før han vil fremsætte et forslag om videoovervågning i Københavns Kommune.

Ifølge Datatilsynet under Justitsministeriet kan offentlige myndigheder som en kommune godt selv installere videoovervågning ved værdifulde skulpturer for at forebygge eksempelvis hærværk og kriminalitet, så længe de oplyser om det og overholder persondatalovens regler.

- En sådan overvågning (af værdifulde skulpturer, red.) accepterer Datatilsynet under forudsætning af, at andre mindre indgribende foranstaltninger ikke er tilstrækkelige, og at overvågning af arealer i direkte tilknytning til den værdifulde genstand så vidt muligt undgås eller i hvert fald begrænses mest muligt, står der på tilsynets hjemmeside.

Københavns Politis presseafdeling bekræfter over for DR Nyheder, at politiet er i gang med at undersøge mulighederne for videoovervågning ved Den Lille Havfrue.

Der er dog endnu ikke taget endelig stilling til det, understreger Københavns Politi.