DF i frit fald: 'Det begynder at ligne et sammenbrud'

Tidligere medlemmer peger på, at det er stemningen og ledelsesstilen, der har fået dem til at trække stikket.

Sidste mand tilbage. Sådan kan det i hvert fald synes efter de sidste dages udmeldinger fra Dansk Folkeparti. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Dennis Flydtkjær, Søren Espersen, Peter Skaarup og Jens Henrik Thulesen Dahl.

Listen med nu tidligere folketingsmedlemmer, der i disse dage melder sig ud af Dansk Folkeparti, ser ud til bare at blive længere og længere.

Med de seneste udmeldinger har partiet mistet langt over halvdelen af de 16 folketingsmedlemmer, de fik valgt ind ved sidste valg, og er nu nede på seks. Et hårdt slag for partiet, hvis man skal tro DR's politiske analytiker, Jens Ringberg.

- Det går rigtig stærkt her til formiddag med Søren Espersen og Dennis Flydtkjær. Det ligner et sammenbrud.

Søren Espersen kender mange nok. Dennis Flydtkjær er et mindre kendt ansigt udadtil, men han var den første, der anbefalede Morten Messerschmidt som ny formand for Dansk Folkeparti. Derfor kommer Flydtkjærs DF-exit bag på DR's politiske analytiker.

- For mig er det en overraskelse, at han nu også går. Det siger lidt om, hvor stor krisen faktisk er i Dansk Folkeparti.

Dårligt samarbejde og kritik af ledelsen

Når støvet har lagt sig efter partiets rusketur, efterlader det meget få folketingsprofiler og -mandater. Og det betyder et meget stort oprydningsarbejde for DF's formand.

- Det ligner en situation, hvor Morten Messerschmidt nærmest skal starte helt forfra, siger Ringberg.

Flere af de nu tidligere DF'ere begrunder deres exit med dårlig ledelse anført af Morten Messerschmidt.

Tidligere gruppeformand Peter Skaarup meddelte i går, fredag, at han stopper som folketingsmedlem for Dansk Folkeparti på grund af manglende tillid til Morten Messerschmidts ledelse og den fortsatte uro i Dansk Folkeparti.

Ligeledes forlod Bent Bøgsted, Liselott Blixt, Karina Adsbøl og Lise Bech DF i februar som protest mod ledelsen.

- Det er karakteristisk, at de, der forlader partiet, henviser til samarbejdsklimaet, dårlig stemning og ingen tillid. Ingen har sagt, at de forlader partiet på grund af politisk uenighed. Det handler udelukkende om kemi, samarbejde og tillid, siger Jens Ringberg.

 • Bent Bøgsted slutter sig til Inger Støjbergs parti (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)
 • Liselott Blixt meldte sig ud af Dansk Folkeparti i februar (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)
 • Det samme gjorde Karina Adsbøl (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix). (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
 • og Lise Bech (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Og kombinationen af den voksende uro omkring partiet og Inger Støjberg, som blafrer med et saftigt politisk tilbud, er noget, der kan sende Dansk Folkeparti i retningen af spærregrænsen, vurderer han.

- Det er enormt kritisk for Dansk Folkeparti. Det ligner et parti, der kan nærme sig spærregrænsen.

Men, tilføjer han, vi må se, hvad der sker i en valgkamp.

For selvom situationen som konstateret er alvorlig, er det ikke tid til at skrive partiets nekrolog, siger Jens Ringberg.

- Jeg er ikke parat til at lægge dem i graven endnu.

DF's folketingsgruppe mere end halveret

 • Siden formandsopgøret i Dansk Folkeparti den 23. januar, hvor Morten Messerschmidt vandt med knap 60 procent af stemmerne, har partiet mistet en række profiler i folketingsgruppen, hovedbestyrelsen og sekretariatet på Christiansborg. Her kan du se, hvornår de forskellige folketingsmedlemmer har forladt partiet.

 • 11. februar: Martin Henriksen forlader partiet.

 • 21. februar: Bent Bøgsted, Liselott Blixt, Karina Adsbøl og Lise Bech forlader DF.

 • 22. februar: Hans Kristian Skibby forlader DF.

 • 26. februar: Marie Krarup forlader DF.

 • 24. juni: Jens Henrik Thulesen Dahl og Peter Skaarup melder sig ud af partiet.

 • 25. juni: Søren Espersen og Dennis Flydtkjær forlader DF.

 • 29. juni: Kristian Thulesen Dahl melder sig ud.

 • Det efterlader Alex Ahrendtsen, René Christensen, Mette Hjermind Dencker, Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt i folketingsgruppen.