DF inspireret af kontroversiel fransk lov om overvågning

Dansk Folkeparti vil se, om dele af ny fransk overvågningslovgivning kan bruges i Danmark.

Dansk Folkeparti meldte allerede ud under valget, at de vil arbejde for mere videoovervågning. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Mens den nye, franske anti-terrorlovgivning, der giver myndighederne vidtgående muligheder for at overvåge terrormistænkte, møder skarp kritik fra menneskerettighedsorganisationer, mener DF's retsordfører, Peter Skaarup, at den lyder interessant.

- Det er et fornuftigt træk fra fransk side. Vi skal forhandle en aftale for politiet og PET senere på året, og der synes jeg klart, at vi skal se, om ikke vi kan lære noget af det, franskmændene har gang i, siger Peter Skaarup til DR Nyheder.

Den franske lovgivning står til at blive stemt sikkert igennem, og den er også kommet igennem lovgivningsprocessen uden de store bump undervejs.

Demonstranter har dog kritiseret lovene, der betyder øget overvågning af internettet og lettere adgang til personfølsomt mariale i terrorrelaterede sager.

Danmark og Frankrig i samme båd

Peter Skaarup synes, at det er særligt interessant, at lovgivningen kommer fra Frankrig.

- Frankrig har jo været igennem et terrorangreb, der minder om det, vi var igennem i Danmark, hvor ytringsfriheden og det jødiske samfund blev ramt. Så vi kan selvfølgelig lære af de ting, de har gang i, siger Peter Skaarup.

Myndighederne i Frankrig vil med den nye lov særligt overvåge datatrafikken på internettet, blandt andet ved automatisk at scanne efter særlige ord og hjemmesider.

Venstre vil ikke kommentere

For at få eventuelle tiltag igennem tyder meget på, at Dansk Folkeparti skal forhandle med Venstre. Men om det har mulighed for at blive til noget, er svært at sige, da Venstre ikke kommenterer på aktuelle sager, så længe der er regeringsforhandlinger.

- Så længe der pågår regeringsforhandlinger, vælger jeg af princip og respekt for forhandlingerne ikke at kommentere aktuelle sager, skriver Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til DR Nyheder.