DF og K imod københavnske gadenavne fra slave-fortid: Vil ikke ligge under for 'massehysteri'

Københavnske gader navngivet efter berømte oprørsledere fra dansk koloni-fortid splitter hovedstadens partier.

Ideen om at opkalde gader i hovedstaden efter blandt andet kvindelige oprørsledere fra det tidligere Dansk Vestindien splitter Københavns politikere. Billedet fra 1896 viser kvinder, der vasker tøj på øen Sankt Thomas. (Foto: Nationalmuseet)

Der tegner sig et flertal for, at nye veje og pladser i København kan opkaldes efter berømte oprørsledere fra tidligere danske slavekolonier.

Det kan bane vejen for, at hovedstaden måske får en ‘Axeline Elizabeth Salomons Alle’ eller ‘Gottlieb Bordeaux Gade’.

I Københavns borgerrepræsentation bakker Socialdemokratiet ideen op.

- Det er jeg umiddelbart positiv overfor. Kriteriet for navngivning af veje og pladser er, at det skal være personer, der har betydet noget for København eller danmarkshistorien. Det vil oprørsledere fra Dansk Vestindien umiddelbart falde ind under, siger Lars Weiss (S), medlem af teknik- og miljøudvalget.

Kritisk fokus på fortidens slavehandel

Ideen om at navngive nye adresser i hovedstaden er opstået, efter massive demonstrationer i hele verden har sat kritisk fokus på fortidens slavehandel.

Også i Danmark, hvor 15.000 mennesker i weekenden demonstrerede i København.

Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har tidligere erklæret sin opbakning til ideen om navngivningen, der også får støtte fra en ekspert på Nationalmuseet.

- Så man i dag kan trække tråde til nutiden og lære af historien, siger museumsinspektør Mette Boritz fra Nationalmuseet.

  • En statue af Belgiens Kong Leopold II i Bruxelles er blevet overmalet som en kommentar til landets blodige kolonifortid. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)
  • Og her endnu en statue af den samme belgiske konge, som har været udsat for grafitti. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)
  • I Bristol i England smed demonstranter søndag en statue af slavehandleren Edward Colston i vandet. (Foto: KEIR GRAVIL © Scanpix)
  • Efterfølgende er statuen blevet fisket op af vandet. (Foto: Bristol City Council / HANDOUT © Scanpix)
1 / 4

DF: Ikke på baggrund af massehysteri

Ideen får dog en kølig modtagelse fra Dansk Folkeparti i hovedstadens Borgerrepræsentation.

- Er der en enkelt person, der har gjort noget godt, så kan vi vurdere, om der skal opkaldes en vej. Men det skal ikke være på grund af en massehysterisk bevægelse, der er en direkte følge af nogle usympatiske ting, der er sket, siger Finn Rudaizky (DF).

- Tidspunktet er meget dårligt. Enhedslisten er kun med på ideen, fordi Black Lives Matters-bevægelsen puster dem i nakken, og det vil vi ikke være med til.

Konservatives teknik- og miljøudvalgsmedlem kalder ideen for ‘plat og hysterisk’.

- Vi har besluttet, at vi vil opkalde veje efter kendte danske kvinder. Jeg vil ikke være med til dette, hvis det sker på bekostning af dem, siger Jakob Næsager (K)

En oprørsleder fra Dansk Vestindien er vel teknisk set en kendt, dansk kvinde?

- Ja, det har jeg ikke noget imod. I det omfang, at det er bredt og anerkendelsesværdigt. Vi synes bare ikke, at kvinder skal nedprioriteres på bekostning af udenlandske oprørsledere.

Tæt på flertal

Fra S lyder argumentet, at netop beslutningen om gadenavngivning efter kvindeligt forbillede flugter med ideen om oprørslederne.

- Som jeg husker det, så var der flere kvindelige oprørsledere i det gamle Dansk Vestindien, siger Lars Weiss.

Han nævner statuen ‘I am Queen Mary’ i Københavns Havn, der forestiller oprørslederen Mary Thomas fra 1878.

Det er kommunens Vejnavnenævn, der indstiller nye gadenavne til teknik- og miljøudvalget. Her har Socialdemokratiet og Enhedslisten flertal, hvis blot et enkelt parti mere stemmer for.

Det samme er tilfældet i Borgerrepræsentationen.

Facebook
Twitter