DF om Afghanistan-indsats: Vi skal opbygge et fornuftigt forhold til Taleban

DF's udenrigsordfører mener ikke, at der skal sendes flere danske soldater til Afghanistan, som regeringen ønsker.

43 danske soldater mistede livet og flere hundrede blev såret under den danske militære indsats i Afghanistan. I 2014 sendte Danmark de sidste kamptropper hjem, men har stadig 97 soldater til stede som en del af en trænings- og støttemission. (Foto: ANDREW BURTON © Scanpix)

Danmark og Vesten må acceptere, at krigen i Afghanistan er tabt, og det ikke vil hjælpe at sende flere soldater til landet.

Det mener DF's udenrigsordfører og formand for udenrigspolitisknævn Søren Espersen (DF).

Udmeldningen kommer, efter Jyllands Posten i dag skriver, at regeringen forhandler om at sende soldater til Afghanistan, efter en anmodning fra USA, der har planer om at sende 4.000 amerikanske tropper til landet.

Der er mange mærkelige regeringer rundt omkring i verden, som vi har et fornuftigt forhold til. Saudi-Arabien, Iran og kommunist Kina har vi gode forbindelser til.

søren espersen

Det sker efter, at der den seneste tid har været flere blodige angreb i hovedstaden Kabul. De nye soldater skal blandt andet støtte de lokale sikkerhedsstyrker i kampen mod Taleban.

Men det kan Søren Espersen ikke se det fornuftige i. I stedet bør man forsøge at opbygge et forhold til Taleban.

- Det er ikke en god ide at trappe op igen militært. Vi skal i hvert fald have nogle meget gode forklaringer på, hvad der foregår, inden vi kan sige ja til det. Jeg anser Afghanistan for et land, som aldrig nogensinde får en demokratisk regering eller kommer til at fungere som en almindelig stat, siger han og uddyber:

- På den måde er det en tabt krig. Taleban vinder terræn hele tiden, og det er jo det, som folk dernede synes er alle tiders, og så må vi se at få et fornuftigt forhold til sådan en ledelse, siger han.

Bør kunne få en god forbindelse til Taleban

Det er snart 16 år siden, at den amerikanskledede invasion i Afghanistan væltede Taliban-styret efter terrorangrebet 11. september 2001 mod World Trade Center i New York.

Danmark var en aktiv spiller i næsten 13 år, og 43 soldater mistede livet i kampene.

Ifølge Søren Espersen er det ikke en falliterklæring at gå en anden vej og opbygge et samarbejde med Taleban.

- Der er mange mærkelige regeringer rundt omkring i verden, som vi har et fornuftigt forhold til. Saudi-Arabien, Iran og kommunist Kina har vi gode forbindelser til. Det bør vi også kunne få til et nyt talebanregime i Afghanistan, hvis bare vi fortæller dem, at vi ikke accepterer, at der bliver oprettet al-Qaeda træningslejre i Afghanistan.

-Det afgørende er, at at der kommer orden på den del af det, så Danmark og Vesten ikke længere er truet, siger han.

Men er det realistisk at bede et styre som Taleban om det?

- Det er i hvert fald lige så realistisk som at begynde på en ny runde af involvering Afghanistan, der kan vare i mange år. Vi har ikke vundet den krig, som vi havde håbet på, dengang vi blev en del af det i 2002. Det må man konstatere, siger han og fortsætter:

- Det er derfor, at vi skal vurdere, om det er rigtigt at fortsætte med den strategi, som vi har gjort i 16 år, eller om skal vi prøve at sadle om. Det, synes jeg, man skal gøre af stor respekt for de danske soldater, der har kæmpet derude igennem årene, siger han.

I 2014 trak Danmark sine kamptropper hjem fra Afghanistan, men fra begyndelsen af 2015 har det danske forsvar bidraget til den Nato-ledede trænings- og støttemission "Resolute Support" i Afghanistan.

Her er 97 danske soldater tilstede i landet, og der er brugt mindst 13 milliarder kroner på militære udgifter. Missionen har til formål at styrke afghanernes evne til at varetage deres egen sikkerhed.

Forsvaret oplyser på sin hjemmeside, at missionen fokuserer på træning, rådgivning og støtte til nationale institutioner, herunder de afghanske nationale sikkerhedsstyrker, og missionen er således ikke en kampmission.

I disse dage drøfter regeringen og de resterende partier under fortrolige forhandlinger, om Danmark skal øge sit bidrag.

Det er endnu uvist, hvornår regeringens konkrete plan vil blive offentliggjort.