DF om 'rodet' Nyborg-sag: Forbyd børn at gå i almindelig skole

Inddrages din opholdstilladelse, skal du bo og undervises på udrejsecenter, lyder det.

Sag om somalisk familie fra Nyborg har afsløret "huller i loven", mener Dansk Folkepartis Martin Henriksen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Hvis udlændinge mister deres opholdsgrundlag i Danmark, skal de omgående flytte ind på et udrejsecenter - og om nødvendigt må deres børn blive undervist her.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, efter at det er kommet frem, at det var en fejl at hive tre somaliske børn i Nyborg ud af deres skole.

Beslutningen fra Nyborg Kommune om at sende børnene ud af folkeskolen blev ellers taget efter vejledning fra Udlændingestyrelsen.

- Det er noget rod, og derfor har vi allerede foreslået regeringen, at der skal være mere klare regler på det her område, siger Martin Henriksen.

I slutningen af 2018 stod Abdullahi, Riyan og Raida Hussein sammen med deres to ældre søskende og forældre til at skulle rejse fra Nyborg og hjem til Somalia, da deres opholdstilladelse ikke blev forlænget.

DF: Flere opholdstilladelser inddrages

Efter børnene blev taget ud af folkeskolen, kom der dog akut hjælp fra Nyborg Gymnasium, hvor frivillige lærere underviste dem. I begyndelsen af februar skiftede de så skole igen.

Denne gang til en privat friskole, hvor en anonym velgører sørgede for deres skolegang.

Men det er hele essensen af problemet, at den proces sættes i gang, lyder det fra Martin Henriksen.

- De her personer og børnene burde have fået at vide, at de skulle overføres til et udrejsecenter, og hvis børnene skulle have undervisning, så skulle det foregå her. Det skulle ruste dem til en ny tilværelse i Somalia.

- Men der sker det, at tingene trækkes ud. Der er flere civile aktører og offentlige ledere som modarbejder det faktum, at de her folk skal sendes tilbage, siger DF-politikeren.

Han forudser, at der i nær fremtid vil være flere udlændinge i Danmark, der får inddraget deres opholdstilladelse.

- Vi må tage hånd om det, for der kommer flere situationer som den her i fremtiden. Vi kommer til at inddrage flere opholdstilladelser. Og så er det uholdbart, at folk, der har fået at vide, at de ikke skal være i Danmark, bare kan blive ved at gå i skole, siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti ønsker også et forbud mod at søge asyl, når man har fået inddraget sin opholdstilladelse.

R: Hvor er det vildt

Sagen fra Nyborg får De Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, til at efterlyse værdighed i systemet.

- Hvor er det vildt, at der skal gå tre måneder, hvor kommunen hiver børene ud af skolen, før styrelsen finder ud af, at det er ulovligt.

- Vi ved, at det står i vores Grundlov, at børn har ret til at gå i skole. Det skræmmer mig, at der skal gå så lang tid, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun mener, at der er et stærkt politisk pres for at være så hård som muligt, særligt i udlændingesager.

- Det er regeringens ansvar, at lov er lov, og lov skal holdes. Vores retsprincipper gælder, uanset at der er nogen, der puster dem i nakken og siger, at nu skal vi være hårde, siger Sofie Carsten Nielsen.

Det har ikke været muligt at interviewe udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), men hun meddeler i et skriftligt svar, at regeringen arbejder med en række stramninger på området.

- For mig er det vigtigt, at vores lovgivning understøtter en effektiv udsendelse af udlændinge, som har fået inddraget eller nægtet forlænget deres opholdstilladelse, og som derfor ikke længere har ret til at opholde sig her i landet.

- Jeg vil nu sætte et arbejde i gang for at se nærmere på mulige opstramninger på området, så vi sikrer, at reglerne understøtter et effektivt udsendelsesregime, udtaler Inger Støjberg.

Facebook
Twitter