DF tror ikke på automatisk tilmelding som organdonor

Det er vigtigt, at man selv har taget stilling til, om man vil donere sine organer, siger DF-sundhedsordfører.

Liselott Blixt vurderer, at formodet samtykke ikke vil have nogen effekt, fordi pårørende alligevel ofte siger nej til organdonation på det afdøde familiemedlems vegne. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

Dansk Folkeparti vil ikke være med til et eventuelt forslag om, at danskerne automatisk skal være tilmeldt som organdonorer.

Det siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, fordi sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil bede Det Etiske Råd tage stilling til såkaldt formodet samtykke.

Formodet samtykke betyder, at man aktivt skal framelde sig som organdonor, modsat i dag hvor man aktivt skal tilmelde sig.

- Vi skal i stedet gøre os mere umage med at fortælle pårørende, at man sagtens kan have en værdig død, selv om man donorer sine organer, siger DF-ordføreren.

Hun vurderer, at formodet samtykke ikke vil have nogen effekt, fordi pårørende alligevel ofte siger nej til organdonation på det afdøde familiemedlems vegne.

Spørgsmål: Men er det ikke netop godt, at vi bliver tvunget til at tage stilling, når der er mange, som ikke gør det?

- Det er døden, vi taler om. Der er én, der skal dø en pludselig død, for at kunne levere til én, der har brug for et organ, siger Liselott Blixt.

- Det er vigtigt, at man selv har taget stilling. Og så vil der selvfølgelig være mennesker, der ikke får taget stilling, fordi de ikke kan forholde sig til deres egen død.

Sundhedsministeren har bedt Det Etiske Råd tage stilling, fordi der hvert år er patienter, der dør, mens de venter på et nyt hjerte, nyre eller et andet vigtigt organ.

- Det er et paradoks, og derfor mener jeg også, at vi skal være parate til at gå nye veje for at få flere organdonorer, så vi kan redde menneskeliv, udtaler Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Hun understreger samtidig, at hun ikke har taget stilling til, om hun vil søge Folketingets opbakning til at ændre reglerne for organdonation.

/ritzau/