DF-vælgere dumper i danskhed

Mens partitoppen efterlyser mere viden om danske værdier og kulturarv, så er Dansk Folkepartis vælgere dem, der har sværest ved at klare prøven i danskhed.

Mens Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Søren Krarup efterlyser mere viden om dansk kultur og historie, så er der blandt hans vælgere flest, der ville have svært ved at bestå indfødsretprøven. (Foto: © DR, DR)

En stor del af Dansk Folkepartis vælgere ville få rigtig svært ved at blive danskere, hvis de skulle bestå en prøve for at blive det.

Analysebureauet Userneeds har testet danskernes evne til at blive danske for Morgenavisen Jyllands- Posten. Og det går altså ikke godt for vælgerne for det parti, som indførte prøven.

Flest DF-vælgere dumper

Analysebureauet har testet 7.096 danskere over 18 år. I snit dumper 7 procent prøven. Men blandt Dansk Folkepartis vælgere er det 12 procent, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Mens undersøgelsen viser, at DF's vælgere er den gruppe, der oftest dumper, går det bedre blandt de radikale vælgere. Partiet er modstander af indfødsretprøven, og 98 procent af de radikale vælgere består. Indfødsretsordfører Simon Emil Ammitzbøll mener, at tallene viser, at prøven er absurd.

- Det parti, der har talt varmest for prøven, ja det partis vælgere har sværest ved at bestå prøven. Det viser desværre også, at man stiller prøven for at gøre det vanskeligere for nogle mennesker, der bor og lever i vores land, at få fulde rettigheder, mener Simon Emil Ammitzbøll.

Gælder om at læse op

Indfødsretsordfører for Dansk Folkeparti, Søren Krarup, mener, at kravene i prøven er helt i orden.

- Når man går til eksamen uden forberedelse, kan man ikke altid svare på stående fod. Det er 40 år siden, at jeg var til køreprøve, og jeg vil nødig til køreprøve i dag. Men derfor har jeg jo alligevel den viden, jeg har fået en gang, og som jeg kan læse op på ny, siger Søren Krarup.

Han understreger, at alle, der skal tage prøven, har mulighed for at forberede sig. Det har de 7.096 i undersøgelsen ikke har haft mulighed for.

Kløft mellem mål og viden

Strategisk politisk presserådgiver hos kommunikations- og rådgivningsfirmaet Advice, Lotte Hansen, siger.

- Der synes at være et gab mellem det, som DF's ledelse mener bør være basal viden, og den viden, som en stor del af dets vælgere besidder. Det rejser spørgsmålet, om prøven skyder over målet, fordi noget tyder på, at det kræver andet end vilje og lyst til at lære, siger Lotte Hansen.