DF vil droppe togprojekter for milliarder: 'Totalt spild af penge'

En jernbanebro over Vejle Fjord og en ny bane fra Skanderborg Syd til Aarhus er alt for dyrt, mener transportordfører.

DF vil droppe planerne om at bygge en ny jernbanebro over Vejle Fjord og en bane mellem Skanderborg Syd og Aarhus. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Én times rejsetid mellem København-Odense, Odense-Aarhus og Aarhus-Aalborg.

Det var et af de forkromede mål, da 'Togfonden DK' blev vedtaget af et folketingsflertal bestående af den daværende S-R-SF-regering, Dansk Folkeparti og Enhedslisten i januar 2014.

En del af grundlaget for aftalen var at bygge en jernbanebro over Vejle Fjord samt en højhastighedsforbindelse mellem Skanderborg Syd og Aarhus. De to projekter i Togfondens fase 2 skønnes at koste mellem 8,4 og 8,6 milliarder kroner.

Men det er spild af penge, der kunne bruges på noget bedre - herunder bedre forhold for bilister og velfærd, lyder det nu fra Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen.

Hvis ikke de to store projekter fjernes fra aftalen om Togfonden, truer DF derfor med at bryde forliget, skriver Avisen Danmark.

- Togfonden er nok død, siger DF’s Kim Christiansen til DR Nyheder og uddyber:

- Det er helt vanvittigt, hvis vi skal ud og finde næsten 10 milliarder kroner på finansloven. Vi synes, at tiden er løbet fra en forbindelse over Vejle Fjord og en ny bane mellem Hovedgård og Hasselager. Det vil være totalt spild af penge, siger Kim Christiansen.

Vil have fokus på veje

Han mener, at der i stedet skal skabes bedre forhold for bilister. DF sidder netop i forhandlinger med regeringen om en langsigtet plan for trafikinvesteringer.

- I de næste 10 år skal fokus være på vejene. Der er en kæmpe stigning i vejtrafikken, og man skal ofte holde i kø. Vi siger ikke, at man skal vælge den kollektive trafik fra, men vi skal bruge pengene der, hvor vi løser flest problemer for folk, siger Kim Christiansen.

Derudover mener han, at togprojekterne vil være så dyre, at det vil betyde mindre velfærd, herunder på social- og sundhedsområdet.

Trafikordfører for Dansk Folkeparti, Kim Christiansen, mener at projekterne er spild af penge. (Foto: Anders Debel hansen © Scanpix)

Forundret over udmelding

Hos en af aftaleparterne, Socialdemokratiet, er man forundret over udmeldingen fra Dansk Folkeparti.

- Det er nyt for os, at Kim Christiansen taler med så store bogstaver og gør det gennem pressen. Det er hans valg. Jeg synes, vi skal mødes og diskutere det ansigt til ansigt, siger transportordfører Rasmus Prehn (S) til Avisen Danmark.

Også De Radikale mener, at det er dårlig skik at sende en 'trussel' gennem medierne.

- Politiske aftaler fungerer ikke på den måde. Det er en revolverretorik, som vi ikke vil bøje os for, siger transportordfører Andreas Steenberg (R).

Venstre, som ikke var med i forliget, bakker op omkring DF-politikerens udmelding. Transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) synes ikke, 'det er klogt at bruge penge, der ikke findes, på noget, der ikke er brug for'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk