DF vil gøre som svenskerne: Give hårdere straffe for at angribe redningsfolk

Det kan give livstid i Sverige, hvis man laver sabotage, der bringer menneskeliv i fare.

Både politi og brandvæsen blev i weekenden ramt af fyrværkeri i Ladegårdsparken i Holbæk.

Hvis man i Sverige angriber eller saboterer brandmænd, ambulanceførere og politifolk, når de rykker ud på opgave, så giver det fra det nye år hårdere straffe.

Og hvis sabotagen mod redningstjenesterne bringer menneskeliv i fare - ved for eksempel at blokere for ambulancer - så kan det udløse en straf på livstid.

- Der er brug for en chokeffekt. Og jeg ser gerne, vi gør som i Sverige, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Skyder med fyrværkeri

Flere steder herhjemme har unge mennesker de seneste dage hensynsløst skudt med fyrværkeri mod både almindelige mennesker, politi og redningsfolk.

Pia Andersen bor i Ladegårdsparken i Holbæk, hvor unge hensynsløst affyrede fyrværkeri i weekenden.

Det skete for eksempel i Ladegårdsparken i Holbæk, hvor der blev affyret fyrværkeri i alle retninger - også mod politi og brandvæsen.

- Jeg synes, det var fuldstændig sindssygt, den måde, de opførte sig på, siger beboer Pia Andersen.

- Det er helt ude af proportioner. Man må godt have bare lige lidt pli, mener hun.

I Brøndby Strand blev en brandmand ramt af fyrværkeri i ansigtet søndag morgen. På den baggrund har politidirektør Kim Christiansen i Københavns Vestegns Politi besluttet, at politiet fremover så vidt muligt følger med, når brandvæsenet rykker ud.

Mange episoder i Sverige

Godt nok har der været flere episoder med fyrværkeri herhjemme, men i Sverige er det ikke sjældent, at redningspersonale bliver angrebet.

- Folk har slået alarm for at lokke os hen til et sted. Når vi så ankommer, bliver vi angrebet af fyrværkeri, siger Eva Westford, der er pressetalsperson hos Sydsveriges politi.

I Sverige oplever redningsfolk at blive angrebet med fyrværkeri, fortæller Eva Westford fra Sydsveriges politi.

Nu har de svenske politikere indført en ny paragraf med strenge straffe for angreb og sabotage mod politi og redningsfolk.

Fra 1. januar kan det give op til fire års fængsel at angribe og forhindre redningstjenesterne. Og hvis angrebet bringer menneskeliv i fare, kan det altså udløse straf på livstid.

- Ambulancetjenesten, brandvæsnet og politiet skal redde liv og ejendom. Hvis vi ikke kan udføre vores arbejde, når vi rykker ud, kan det i værste fald koste liv, siger Eva Westford.

Hårdere straffe herhjemme

Man kan i Danmark straffes med fængsel i op til otte år, hvis man på en hensynsløs måde volder fare for nogens liv.

Den strafferamme mener Dansk Folkeparti skal øges.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener også, der er grund til at se på, om der bliver straffet hårdt nok.

- Vi har en strafferamme på op til otte års fængsel. Det er sådan set rimelig hårdt. Det kan godt være, der skal mere til, siger han.

- Men det er ikke nok at have strafferammen. Vi bliver også nødt til at sikre, at dem, der faktisk bliver dømt, ikke kun bliver dømt med seks måneder eller lignende, men at de bliver dømt rigtigt. Så de kan mærke, at det her tager vi som samfund helt og aldeles afstand fra, lyder det fra ministeren.

Justitsministeriet er ved at se på de initiativer, som svenskerne har taget for at se, om det kan inspirere Danmark.

- Det her er noget, vi tager meget alvorligt. Og det skal tages meget alvorligt, for det skal stoppes, siger Nick Hækkerup.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter