DF'er rasede mod niqabklædt oplægsholder på højskole: Minister vil ikke gøre noget

Niqab hører dog ikke hjemme i Danmark, mener kulturminister Joy Mogensen (S).

Morten Messerchmidt var bestemt ikke tilfreds med, at Krogerup Højskole havde inviteret kvinde i niqab. (Foto: Claus bech © Scanpix)

"Morten Messerschmidt: 'At vælge en underviser i burka minder om at vælge en fra Ku Klux Klan med fuld kappe på'".

Sådan lød overskriften på en artikel i Berlingske i sidste uge, hvor Dansk Folkepartis kulturordfører ville have kulturministeren til at tage affære.

Anledningen var, at Krogerup Højskole i begyndelsen af januar havde besøg af en kvinde i niqab - et muslimsk slør, der skjuler hele ansigtet pånær øjnene.

Kvinden kommer fra en gruppe, der hedder Kvinder I Dialog og var inviteret til højskolen for at fortælle og diskutere med eleverne om, hvorfor kvinder bør have ret til at bære slør.

Og dette besøg fik altså Morten Messerchmidt til at fare i flint:

- Burkaen er uegnet i et klasselokale, fordi den forhindrer en stor del af formidlingen. Det er ødelæggende for undervisningen, at man ikke kan se vedkommende ordentligt. Men den største bekymring er, at man byder islamismen med sin kvindeundertrykkelse og totalitarisme, som burkaen understreger, ind på en folkehøjskole, sagde han til avisen for otte dage siden.

Kulturminister Joy Mogensen agter ikke at gå ind i sagen om Krogerup Højskole og niqabklædt oplægsholder. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Minister tager afstand fra niqab

Samtidigt stillede han en række spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen (S) om hendes holdning til, at en niqabklædt kvinde fik lov til at holde et oplæg på skolen. Morten Messerschmidt omtaler det konsekvent som en burka, selv om der er tale om en niqab.

I dag har Joy Mogensen så blandt andet besvaret spørgsmålet: 'Hvad mener ministeren om, at der på Krogerup Højskole angiveligt har været undervisere iført burka?'.

Og her er konklusionen klar. Ministeren vil ikke foretage sig yderligere i sagen, og besøget af kvinden var ikke i strid med højskolelovens formål.

- Skolernes opgave er at viderebringe livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse – og denne opgave kan inkludere at gå i dialog med andre livsanskuelser og kulturopfattelser – selv de mere yderligtgående af slagsen, lyder det blandt andet i svaret.

Joy Mogensen slår dog også fast, at hun bestemt ikke bifalder, at kvinder bærer niqab i Danmark.

- Det hører i mine øjne ikke hjemme i et frit og åbent demokratisk samfund som Danmark, hvor der er ligestilling mellem kønnene, skriver ministeren.

Det er ulovligt at bære niqab og burka i det offentlige rum ifølge loven om tildækning. Til gengæld må man godt bære niqab i privat regi, og derfor var det ikke ulovligt, at kvinden bar niqab på højskolen.

Krogerup Højskoles forstander, Rasmus Meyer, har også forsvaret beslutningen. Det gjorde han blandt andet i P1-programmet, som blev sendt i lørdags. Du kan lytte til programmet her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk