DGI er træt af råb og skrig: Få forældrene væk fra sidelinjen og ind i særlige zoner

Hold jer på 20 meters afstand af banen, lyder fodboldklubs opfordring til forældre.

Mange steder står forældrene og kigger på langs sidelinjen, men nu skal de rykkes ind i særlige zoner, mener DGI (arkivfoto). (Foto: Jens nøRgaard Larsen © JENS NOERGAARD LARSEN)

Mange kender trangen.

Trangen til at råbe og komme med instruktioner, når der er kamp i fjernsynet, og fodboldspillerne på skærmen ikke spiller, som man gerne ville have det.

Og et ophidset tilråb er måske fint, når man sidder i sofaen derhjemme, men i fodboldklubber rundt omkring i landet oplever de, at mange forældre tager råberiet med, når deres børn spiller kamp.

- Nogen har ikke forstået, at det ikke er en Superliga-kamp, de er til. Det er jo børnefodbold, vi snakker om, konstaterer Carsten Dohm.

Han er konsulent i Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI) og arbejder blandt andet med at skabe bedre stemning på sidelinjen.

Hans påstand bakkes op af en undersøgelse, som Dansk Boldspil Union (DBU) lavede blandt trænere, spillere og forældre i 2018.

Her svarer knap 40 procent, at de inden for det seneste år har oplevet, at forældre råber af træneren, mens hver femte har oplevet, at en forælder råber nedsættende efter spillerne.

Særlige zoner

Carsten Dohm vurderer, at forældrene er blevet slemmere til at råbe efter både spillere og trænere de seneste år.

- Der er rigtig mange børn, som bliver flove og kede af at se deres mor og far stå og ikke kende grænsen for, hvad der er i orden og ikke i orden, siger han og forklarer, at forældrenes dårlige opførsel på sidelinjen, kan smitte af på børnenes opførsel på banen.

Udviklingen får DGI til at komme med en opfordring til de lokale klubber: Opret særlige zoner, hvor forældrene kan stå i god afstand fra både spillere og trænere.

- Man kan sagtens sætte nogle zoner op med bånd eller kegler, siger han og fortsætter:

- Det kan godt være, at forældrene mener, de bliver indhegnet, men jeg kalder det 'kaffeområder'. Så kan de stå ved siden af modstandernes forældre, og i stedet for at man står og råber og skriger, så får man faktisk en god dag, siger Carsten Dohm.

Klub: Hold jer mindst 20 meter væk

I Nørresundby kender de forældreproblemet alt for godt.

Det fortæller John Kiil, som er børne- og ungdomsformand i Nørresundby Forenede Boldklubber.

Børne- og ungdomsformand John Kiil synes, at forældrenes adfærd er blevet værre over de seneste fem år.

- Trænerne føler sig pressede af forældrene, og spillerne får kommentarer. De bliver forvirrede og kan ikke finde ud af, hvem de skal lytte til. Er det far, der står på sidelinjen, eller er det træneren?

Derfor har klubben fået udarbejdet nogle skilte, som opfordrer forældrene til at holde sig på mindst 20 meters afstand af banen.

- Så håber vi selvfølgelig også på, at det dæmper hele familiegruppen. Hvis der skal siges noget, skal det være opbakning til hele holdet, ikke kritik eller instruktioner, siger John Kiil og fortæller, at hvis forældrene ikke tager budskabet til sig, er klubben klar til at optegne deciderede forældre-zoner.

- Så siger vi til forældrene, at de ikke må komme inden for de kridtstreger, siger John Kiil og konstaterer:

- Det er ærgerligt. Det burde ikke være nødvendigt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk