DI håber dansk Apple-datacenter kan tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Apples milliardinvestering i Danmark vil skabe danske arbejdspladser. DI håber også, at det vil tiltrække højtuddannede udlændinge.

Torsten Nielsen, borgmester i Viborg og Mogens Jensen, handels- og udviklingsminister på pressemødet, hvor Apples nye planer blev offentliggjort. (Foto: Preben Madsen © Scanpix)

Tallene fyger i luften, og buddene lyder på alt imellem 300 og 10.000 nye arbejdspladser som følge af Apples beslutning om at investere 6,3 milliarder kroner i et ny datacenter, der skal ligge i Foulum nær Viborg.

En ting er sikkert - der vil blive skabt arbejdspladser, og Dansk Industri er ikke bange for, at nogle af arbejdspladserne går til udlandet.

- Jeg håber, at vi får tiltrukket rigtig mange dygtige udenlandske specialister. Det mangler vi på området. Vi håber, at Apples investering kan bidrage til, at skabe et endnu bedre højteknologisk miljø i det midtjyske, siger Adam Lebech, der er branchedirektør i Dansk Industris IT-teknologiske afdeling.

Dataloger og ingeniører

Adam Lebech understreger dog, at datacentret også kommer til at skabe en god portion danske arbejdspladser.

- Dataloger bliver en central del af det her, men også ingeniører, og så vil der være brug for folk, der skal bygge de fysiske rammer og folk, der skal bidrage til at gøre det mere energieffektivt, siger Adam Lebech.

Ifølge Adam Lebech har Danmark stærke kompetencer inden for miljøteknologi og gode erfaringer med at lave energirigtige bygninger.

- Halvdelen af energien i et datacenter går til at køle, og det er vi rigtig gode til i Danmark.

De afledte effekter

Apple forventer, at etableringen af det danske datacenter giver 300 nye arbejdsplader. Den store ubekendte i ligningen bliver, hvor mange afledte arbejdspladser, der kommer i kølvandet på datacenteret.

Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K), håber, at datacenteret vil skabe 10.000 nye jobs. Borgmesterens bud fik nær DR's erhvervsanalytiker, Thomas Svaneborg, til at tabe kæben, da han hørte det.

- 10.000 arbejdspladser er helt vildt meget. Jeg kan ikke vide det, men det kan være, at borgmesteren har noget viden, vi ikke har, siden han sætter det så højt. Det kunne for eksempel være, at der følger noget infrastruktur med.

Ved tidligere beregninger har økonomer skønnet, at Danmark kan skabe 32.000 nye jobs frem til 2016.

Der er endnu ikke sluppet noget ud om, hvorvidt der skal bygges en ny togbane, omfartsvej eller andet infrastruktur i forbindelse med etableringen af det nye datacenter.

Krav om grøn profil

Det har været et krav fra Apple, at det nye datacenter får en meget stærk grøn profil.

Datacentret kommer til at ligge ved Foulum nordøst for Viborg og dermed lige opad en transformatorstation, der modtager strøm fra offshore-vindmøller og fra vandkraftværker i Norge. Derfor får man en 100 procents garanti for vedvarende energi.

Derudover har det været et krav fra Apple, at det megen overskudvarme, som sådan et datacenter genererer bliver brugt på en intelligent måde.

Det vil blandt andet ske ved, at man sender overskydende varme fra datacenteret ud i fjernvarmenettet, så det kan bidrage til opvarmningen af Viborg og omegn.