Diabetes-medicin kan være farlig

Ny forskning viser, at en gruppe patienter med diabetes-2, der tager medicinen Avandia og Actos, skal droppe den. Der er lille risiko for hjertesvigt og for kræft. Flere afviser dog advarslerne.

Et udvalg under Lægemiddelstyrelsen advarer nu mod to typer medicin til diabetikere. (© Corbis/Scanpix)

Tre tusind diabetes-2 patienter herhjemme advares mod præparaterne Avandia og Actos, som de får ved siden af standardbehandlingen med Metformin.

Det viser sig, at især Avandia kan være skadelig for kvinder.

- Patienterne får ikke alene øget overvægt og væskeansamlinger i kroppen, men også øget risiko for hjertesvigt og en fordoblet risiko for kræft. I stedet kan man øge motion og kostomlægning intensivt, siger professor dr.med. Arne Astrup, Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet.

Institut for Rationel Pharmakologi under Lægemiddelstyrelsen anbefaler, at man taler med sin læge om den rigtige medicin.

- Forskningen viser at især hjerterisikoen er væsentlig. siger medicinsk sekretær ved Institut for Rationel Farmakoterapi, Mats Lindberg. En ny analyse tyder på, at hvis man behandler 50 patienter i 2,2 år, vil én af dem få hjertesvigt, siger han.

Lægemiddelstyrelsen: Fortsæt behandlingen

Producenten af Avandia - GlaxoSmithKline - er stærkt uenig og henviser til professor, overlæge Ole Schmidt ved Århus Universitet og - Sygehus. Han mener ikke, at der er en nævneværdig øget risiko.

- Risikoen for øget hjertesvigt er meget, meget minimal, hvis man har et nogenlunde sundt hjerte, så man må diskutere med sin egen læge, hvilken medicin, der er den rigtige for en, siger han.

Han godtager heller ikke, at der er øget kræftrisiko. Tværtimod. Det er vist, at det nedsætter risikoen for lungekræft, siger han til Radioavisen.

Facebook
Twitter