Diabetikere med lange uddannelser får oftere hjælp af specialister

Selvom kortuddannede er mere syge, er det diabetikere med lange uddannelser, der gør mest brug af specialister.

Øjenlæger, diætister og fodterapeuter er nogle af de specialister, der kan hjælpe sukkersygepatienter. (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Når folk med sukkersyge skal have hjælp, er der stor forskel på, hvilken hjælp de får.

Diabetikere, der har gået mere end 16 år i skole, benytter sig nemlig i højere grad af sundhedsvæsenets specialiserede tilbud, såsom øjenlæge, fodterapeuter og diætister.

Det viser et nyt forskningsstudie, der har undersøgt samtlige 320.000 danske diabetikere.

I den gruppe af diabetikere, der har svære komplikationer, bruger patienter med en lang uddannelse specialisterne 30 procent mere end de kortuddannede.

- Det er ellers de lavtuddannede, der har det største behov, fordi det er dem, der er mest syge, siger Camilla Sortsø, ph.d. i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, som har lavet undersøgelsen i samarbejde med Institute for Applied Health Economic Research, ApHER.

Behov for nytænkning

Diabetikere, der har siddet på skolebænken i mindre end 11 år, får flere af de svære komplikationer, der kan følge med sygdommen, som for eksempel blindhed, nyresvigt eller amputation af lemmer.

Og det er dyrt for samfundet at behandle, siger Camilla Sortsø:

- Hvis vi kan sikre, at de lever godt og uden større komplikationer, så er det meget billigere for samfundet. Derfor er der behov for nytænkning, så vi kan fange de lavtuddannede diabetikere tidligere.

Om specialistbehandlinger:

  • Langtuddannede diabetespatienter uden komplikationer bruger specialistbehandling 17 procent mere end de lavtuddannede.

  • Langtuddannede diabetespatienter med svære komplikationer, såsom blindhed, nyresvigt og amputationer, bruger specialisterne 30 procent mere.

  • Ved svære komplikationer kan genoptræning blive nødvendig. Her bruger patienter med en lang uddannelse sundhedsvæsenets tilbud til at hjælpe dem med genoptræning 43 procent mere end de lavtuddannede.Kilde:Decomposing Inequality in Diabetes Patients’ Morbidity Patterns, Survival and Health Care Usage in Denmark