Digital ekspert: Høstede danske data næppe brugt til noget som helst

41.820 danske Facebook-brugere, Cambridge Analytica har kigget over skuldrene, kan formentligt ånde lettet op, mener rådgiver.

De 41.820 danske facebook-brugere kan ånde lettet op. Deres data er - formentlig - ikke blevet brugt til noget som helst, mener digital rådgiver Astrid Haug. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

De 41.820 danske facebook-brugere kan ånde lettet op. Deres data er - efter alt at dømme - ikke blevet brugt til noget som helst.

Sådan lyder de beroligende ord fra den digitale rådgiver Astrid Haug. Tidligere i dag kom det frem, at tusindvis af danske brugeres data kan være havnet i hænderne hos den amerikanske konsulentvirksomhed Cambridge Analytics via deres facebook-profil.

- Der er næppe danskere, der har oplevet noget anderledes på Facebook som følge af dette. Vi ved det selvfølgelig ikke endnu. Men i udgangspunktet har danske brugere ikke været interessante for Cambridge Analytics eller Trump-kampagnen, idet begge udelukkende arbejder på det amerikanske marked, siger hun.

Ifølge Facebook har konsulentvirksomheden Cambridge Analytics på verdensplan høstet data fra 87 millioner Facebook-brugere. Data, der blandt andet er blevet brugt til at bygge en algoritme, der kan skræddersy og målrette Facebook-annoncer. En målrettet annoncering, der eksempelvis blev benyttet af Trump-lejren under den amerikanske valgkamp.

Ifølge Facebook er 41.820 danske profilers data altså en del af den informationsklump. Det er primært informationer om, hvad de danske profiler har ‘liket’.

Der findes, ifølge Astrid Haug, eksempler på, at langt mere personlige oplysninger er blevet misbrugt. Men den meget omtalte Cambridge Analytics-skandale kan måske alligevel bruges til noget i Danmark, mener hun.

- Det kan måske være med til at skabe en større bevidsthed om, hvad man gør på Facebook, og at de ting, man prøver, kan blive brugt i andre sammenhænge. Der er nu skabt en stor usikkerhed om, hvordan Facebook egentlig behandler vore data, og hvor de ellers bliver brugt, lyder det fra den digitale rådgiver.

FacebookTwitter