Digital krigsførelse: Forsvaret laver forsøg med cyberværnepligtige

Unge med særlige it-kompetencer, som eksempelvis gamere, har særlig interesse for Forsvaret.

En lille gruppe af fremtidens værnepligtige skal fremover som et forsøg uddannes i digital krigsførelse. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En del af fremtidens værnepligtige kommer til at trykke mere på musetaster end aftrækkeren på et skydevåben.

I en erkendelse af, at måden at føre krig på har ændret sig og nu ofte foregår digitalt, vil Forsvaret som et forsøg indføre cyberværnepligt, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Virkeligheden er, at vi hver dag er under angreb. At Forsvaret er under angreb, og det samme er mange danske virksomheder. Og dem, der står bag, er stater såsom Rusland, der forsøger at hacke sig ind, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Claus Hjort Frederiksen, forsvarsminister. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Den nye type soldater skal dog ikke kun agere defensivt på den digitale slagmark.

- Vi skal bruge dygtige mennesker i Forsvaret til at beskytte os, men også til i en given situation at kunne bruge det offensivt imod en fjende, fortæller ministeren.

Dygtige gamere er interessante

I første omgang kommer ordningen til at omfatte 30 værnepligtige, der skal uddannes til at beskytte både Forsvarets digitale netværk og samfundsmæssig vigtig infrastruktur mod blandt andet hackerangreb og aflytning.

Nogle af dem, der kommer til at have særlig interesse for Forsvaret, er de unge, der i forvejen bruger meget tid foran computeren, siger forsvarsministeren.

- Det skal være unge mennesker, der ved en hel masse om it. Der er masser af unge, der er dygtige gamere og som kan overskue indviklede computerspil, og de er perfekt egnede til det her, så dem vil vi gerne tiltrække.

I 2016 besluttede forsvarsalliancen Nato at tilføje digital krigsførelse som et ”operationelt domæne” på lige fod med de traditionelle kamppladser til lands, til vands og i luften.

Derfor kommer det danske forsvar heller ikke udenom at uddanne soldater med særlige digitale færdigheder, siger forsvarschef Bjørn Bisserup.

- Baggrunden er, at cybertruslen er betydelig, og et moderne forsvar som vores arbejder i digitale netværk, og alle vores systemer er i digitale netværk, og derfor har vi også behov internt i Forsvaret.

Opbakning fra oppositionen

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår uddannelsen af det første hold værnepligtige går i gang, men det sker formentlig senest til næste år.

Det ligger heller ikke fast, hvordan værnepligten for de særligt cyberkompetente soldater kommer til at tage sig ud, men Claus Hjort Frederiksen forventer, at de skal igennem fire måneders grundlæggende militærtræning og otte måneders specialtræning inden for cybersikkerhed og it.

Fra oppositionen er der opbakning til regeringens forslag, som Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, forventer, at partiet vil bakke op om.

- Det er på den store klinge, at det er fuldstændig afgørende, at vi sætter ind, og det her er så en lille, men okay brik dertil, siger han.