Digitale afgangsprøver aflyst på grund af fejl

Fejl i det digitale system betyder, at folkeskolernes digitale biologi- og geografiprøver onsdag aflyses.

Eleverne, der skulle have været oppe i biologi og geografi, skal nu have prøverne i papirformat. (Foto: Mikkel Tofte- DR København)

Folkeskolernes digitale udgave af prøverne i biologi- og geografi, der skulle være afholdt onsdag, er aflyst. Det sker, efter at der er fundet en fejl under et pilotforsøg med den digitale afgangsprøve i dansk retskrivning og læsning, som blev afholdt mandag 4. maj.

De 13.600 elever fordelt på næsten 300 skoler, der deltog i den digitale læseprøve, bliver nu tilbudt en omprøve på papir i næste uge.

Flere bliver ramt af fejl

Rasmus Vanggaard, der er kontorchef ved undervisningsministeriets Kontor for Prøver, Eksamen og Test, beklager fejlen.

- Fejlen har været der siden 2007 i biologi og geografi, hvor vi i de to fag begyndte med digitale prøver, der retter sig selv, siger Rasmus Vanggaard til Ritzau.

- Fejlen er opdaget nu, fordi opgaverne i læseprøven er udformet på en anderledes måde. Det betyder, at en større gruppe af elever bliver ramt af fejlen, og at konsekvenserne kan være større, fortsætter han.

Gemmer ikke svaret

Fejlen består i, at har en elev ikke færdiggjort sit spørgsmål - eller ikke trykket gem - inden tiden udløber, gemmer den digitale prøve ikke automatisk svaret, og svaret går derfor tabt.

I biologi, geografi og matematik kunne elever risikere at få en karakter lavere, hvis de blev ramt af fejlen og lå lige på grænsen mellem to karakterniveauer.

- Men i dansk læsning kan gruppen af elever være væsentlige større, og der kan være tale om et spring på op til to karakterer. Det er selvfølgelig utilfredsstillende, og derfor tilbyder vi en omprøve, forklarer Rasmus Vanggaard.

Nogle kan få lavere karakter

Han erkender, at nogle elever kan have fået en lavere karakter i biologi, geografi og matematik, end de burde have haft. Men fra ministeriets side vurderes det, at det er en meget begrænset gruppe, uden dog at kunne svare på præcist, hvor mange elever det drejer sig om.

- Der kan dog ikke på grund af den her fejl være elever, der ikke har kunnet gå videre i uddannelsessystemet, forsikrer Vanggaard.

Eleverne, der skulle have været oppe i biologi og geografi, skal nu have prøverne i papirformat. Styrelsen håber at udbedre fejlen, så de digitale prøver kan gennemføres uden fejl i 2016, skriver fagbladet Folkeskolen.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk