Digter får dødstrusler efter Deadline-optræden

Yahya Hassan er blevet truet på livet, efter at han har kritiseret flere generationer med anden etnisk baggrund end dansk.

Reaktionerne har hverken været flere eller voldsommere i hele Deadlines historie.

Efter at den 18-årige digter Yahya Hassan var gæst i Deadline mandag aften, hvor han blandt andet reciterede digtet "Langdigt" og kritiserede sine forældre og deres generation, er der blevet fremsat omkring 20 regulære trusler om vold mod Yahya Hassan på Deadlines Facebook-side.

Dødstrusler og racisme

Chef for Deadline, Heidi Robdrup, er overrasket over den voldsomme kritik.

- Jeg kan ikke mindes, at vi på Deadline har oplevet en så hidsig debat i kølvandet på et indslag, og selvom der er masser af positive tilkendegivelser og ros til Yahya Hassan, så er der endnu flere stærkt kritiske indlæg, der især går på mangel på respekt for forældrene og religionen, som seerne læser ind i Yahya Hassans digte om en opvækst præget af vold, siger Heidi Robdrup.

- En del af indlæggene har karakter af anklager om racisme rettet mod henholdsvis den ene og den anden befolkningsgruppe i Danmark og er ikke direkte relateret til Yahya Hassan, tilføjer hun.

"Han skal fucking dø!"

Sådan lyder nogle af truslerne mod Yahya Hassan:

- Skyd dig selv før en anden gør det.

- Gid jeg ha haft en bazuka, havde han været færdig for længe siden!

- Han skal fucking dø! Længer er den ikke!!!

Trusler slettes og anmeldes til politiet

Deadline har natten til tirsdag skrevet ud på sin Facebook-profil om, at alle trusler om vold og drab vil blive registreret, slettet og overdraget til politiet. Ikke desto mindre er antallet af kommentarer ifølge Heidi Robdrup overvældende, og klokken 16 tirsdag eftermiddag var der omkring 2.400 kommentarer. Til sammenligning har Deadlines Facebook-profil lidt over 10.800 likes.

Sagen er rutinemæssigt blevet anmeldt til politiet.

Deadline er desuden i løbende kontakt med Yahya Hassan, som ifølge Heidi Robdrup tager sagen helt roligt, selvom opmærksomheden ikke desto mindre er overvældende for digteren.

Flere roser og takker Yahya Hassan

Blandt de mange kritiske Facebook-kommentarer mod Yahya Hassan er der imidlertid også en række personer, der roser og takker den 18-årige digter for at sætte ord på nogle af de følelser, de selv oplever.

- Fantastisk modig og dygtig ung skribent! Kunne vi ikke nøjes med at forholde os til det. Så kan I debattere kultur, religion, racisme m.v andetsteds, skriver en bruger eksempelvis.

- Hvis man ser bort fra hans 18-årige "perkersprog" og lige læser og lytter mellem linierne, har han faktisk fat i det rigtige, lyder det i et andet kommentarfelt.

Yahya Hassan er kommet i vælten, efter at han udtalte sig skarpt i dagbladet Politiken om sine forældres - i særdeleshed sin fars - rolle i sin opvækst.

Deadline følger op på de mange reaktioner og dødstrusler mod Yahya Hassan i tirsdagens program. Se med klokken 22.30.