Din chef må kræve coronapas fra i dag – men vil det give konflikt på arbejdspladsen?

Virksomhederne kan forlange det, så længe coronavirus er en samfundskritisk sygdom.

I alt har 86,5 procent af de danskere, der er blevet tilbudt vaccinen, sagt ja til at få stikket. (© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Det er ikke kun medarbejderkortet, som mange skal huske at få med sig fremover, når de møder ind på deres arbejdsplads.

For i dag - fredag den 26. november - må landets virksomheder nemlig også kræve, at du som medarbejder viser et coronapas.

Det betyder, at du enten skal være vaccineret eller testet for at slippe igennem.

Men hvordan vil det egentlig gå derude? Vil det puste til ilden og medføre flere konflikter i landets kontorlandskaber og lagerhaller, når cheferne begynder at kræve coronpas af deres medarbejdere?

Selv om coronavaccinerne allerede har medført konflikter på landets arbejdsplads, tror flere af dem, vi har talt med, at et coronapas vil mindske de vaccinerelaterede uoverensstemmelser derude.

- Jeg tror faktisk, at det vil mindske konflikterne, fordi der kommer nogle klare og tydelige retningslinjer fra den enkelte arbejdsplads, som man som leder kan bruge som værktøj, siger Lars Andersen, der er arbejdsmiljø- og ligestillingschef hos Lederne, som er Danmarks største faglige organisation for ledere.

Samme melding kommer fra Michael Bang Petersen, der er manden, som efterhånden kender din coronaadfærd bedre, end du selv gør. Han står nemlig i spidsen for HOPE-projektet fra Aarhus Universitet, som undersøger vores liv og vaner under corona siden pandemiens begyndelse.

- Jeg tror faktisk, at coronapasset vil give færre konflikter, for man kan afhjælpe den utryghed, der kan være driveren i nogle af de her negative reaktioner hos dem, der er vaccinerede, siger han.

Coronavaccinen 'har alle ingredienser til konflikt'

Indtil videre er konflikterne mellem uvaccinerede og vaccinerede ellers noget, som nogle af landets virksomheder har mærket til, viser en ny rundspørge fra Lederne.

Her lyder det, at 18,6 procent af de 1.623 ledere, der har svaret på undersøgelsen, har oplevet konflikter på arbejdspladsen mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede medarbejdere det seneste år.

Hos Lederne er Lars Andersen ikke overrasket over, at 18 procent af lederne har oplevet konflikter mellem vaccinerede og uvaccinerede.

Langt størstedelen af lederne svarer dog, at konflikterne heldigvis forekommer sjældent.

Egentlig er Lars Andersen overrasket over, at der er 80 procent, som ikke har oplevet konflikter.

- Spørgsmålet om coronavacciner indeholder alle de ingredienser, der skal til for at skabe konflikter på en arbejdsplads, siger han.

Hvad er det for nogle konflikter, der er tale om?

- Det kan være vaccinerede medarbejdere, der siger til uvaccinerede: ”Du bør tage hensyn til os andre og gå ned for at blive vaccineret,” eller vaccinerede, der føler, at de uvaccinerede ikke holder ordentlig afstand til dem på arbejdspladsen, siger Lars Andersen.

Ifølge Michael Bang Petersen skal cheferne huske, at der formentlig finder flere konflikter sted, end dem der kommer op på ledelsesniveau. For som det er i dag, ser halvdelen af danskerne ikke mildt på landsmænd, der fravælger vaccinen.

- Hvis vi kigger på vores tal, kan vi se, at lige over 60 procent har den opfattelse, at det er i orden at udskamme uvaccinerede. Det viser jo, at der er en konflikt og negative følelser.

Han har selv kendskab til flere vaccinerelaterede konflikter, særligt omkring ældre vaccinerede, der ikke ønsker at arbejde sammen med yngre uvaccinerede.

Arbejdsmarkedsforsker: Lederne har aldrig lært det her på handelshøjskolen

Selv om cheferne sikkert har mange års erfaring med alt, hvad der har med arbejdspladsen at gøre, skal man huske, at pandemiens følger - som coronavaccinen og coronapasset - også er ubetrådt land for landets ledere.

Det forklarer Steen Erik Navrbjerg, der er arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet. Han har blandt andet undersøgt medarbejderes inklusion under coronakrisen.

- Det er helt nyt, at lederne skal sidde og navigere i det her, men sådan har det generelt været med rigtig mange problematikker, som lederne er blevet præsenteret for under corona.

- Corona har præsenteret dem for problematikker, som man aldrig nogensinde har lært på hverken handelshøjskolen eller ude i virkeligheden, siger Steen Erik Navrbjerg.

Trods manglende erfaring er det dog vigtigt, at man sætter hurtigt ind, mener Lars Andersen.

- Det værste, man kan gøre som leder, er at lade de her konflikter ligge. Det kan udvikle sig til at blive gift for arbejdsmiljøet. Det handler om at få kommunikeret nogle tydelige retningslinjer på arbejdspladsen hurtigt.

Indtil videre er corona kategoriseret som en samfundskritisk sygdom fra den 11. november og en måned frem.