Din deodorant er en konstant allergitrussel

Særligt kvinder er i farezonen for at udvikle parfumeallergi på grund af deodoranter.

Deodoranten er skyld i hvert fjerde tilfælde af parfumeallergi. (© Colourbox)

Deodoranten er den største synder i forhold til at udvikle parfumeallergi.

Et nyt forskningsprojekt fra Videncenter for Allergi på Gentofte Hospital viser, at deodoranten er skyld i hvert fjerde tilfælde af parfumeallergi. Der er en række andre produkter, der også kan give parfumeallergi, men deodoranten er den altovervejende årsag, forklarer professor Jeanne Duus Johansen fra Videncenter for Allergi.

- Deodoranter bliver brugt i armhulerne, der er mange hårsække, og det er et meget indelukket område, så stofferne trænger meget nemt ind i kroppen. Der er også mange, der har for vane at barbere sig i armhulen, så der kommer mange små sår, som også gør, at stofferne nemmere trænger ind til immunsystemet, siger hun.

Kvinder er særligt udsatte

Kvinder er særligt udsatte for at udvikle parfumeallergi via deodoranten, da det primært er kvinder, der barberer sig under armene, forklarer Jeanne Duus Johansen.

Symptomerne på parfumeallergi er blandt andet udslæt, rødme i huden, hævelser, kløe og små sår, og når allergien først er kommet, er det nærmest umuligt at komme af med den igen.

- Man kan ikke gøre noget ved det, og selvom det starter i armhulen, kan det sagtens sprede sig ud til armene og resten af kroppen. Det er det, vi kalder en eksemsygdom, siger Jeanne Duus Johansen.

Løsning skal findes centralt

Hun kalder det et stort problem, som kunne løses, hvis man fra centralt hold i EU lavede nogle bedre regler for brugen af allergifremkaldende stoffer i kosmetik.

- Det er jo en jungle for forbrugerne at finde ud af. Det er i en vis grad også urimeligt, at man skal være en lille kemiker, hvis man skal rundt og finde de farlige stoffer i produkterne. Det er en beslutning og en løsning, der skal findes centralt, siger Jeanne Duus Johansen.

Parfumeallergi er en af de hyppigste allergiformer herhjemme, og cirka fire procent af befolkningen er allergisk. Det forekommer primært hos kvinder, men inden for de seneste år er mændene blevet mere udsatte. Man ser det også i nogle tilfælde hos børn, men allergien udvikles som regel tidligst fra teenageårene, når man begynder at bruge deodorant.

Det gode råd, hvis man vil undgå at udvikle parfumeallergi, er slet og ret at undgå kosmetiske produkter, der indeholder parfume, siger Jeanne Duus Johansen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk