Din elregning for december er 1000 kroner dyrere end sidste år

For en familie med et gennemsnitligt strømforbrug kan det betyde en regning på over 1000 kroner mere i december end i 2020, vurderer privatøkonom.

Når alle andre bruger strøm, bliver strømmen også dyrere, så der kan være en vis gevinst ved at bruge strøm, når andre ikke gør det, siger konsulent for Dansk Energi, Kristian Rune Poulsen. (© Grafik Nathalie Nystad)

Det er ikke gratis at vaske juledugen, føntørre hår og bage småkager for tiden.

For lige nu er elpriserne historisk høje, og onsdag skulle du som forbruger betale fem kroner og 40 øre for en kilowatttime inklusive afgifter.

Til sammenligning var den gennemsnitlige forbrugerpris for en kilowatttime på 2,09 kroner i 2020.

Og i den kommende tid ser det billede ikke ud til at ændre sig, vurderer Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

- Jeg forventer, at priserne vil forblive høje, og at det bliver i sådan en grad, så rigtig mange af os vil kunne mærke det på vores økonomi.

- Heldigvis er det ikke en til en med det, vi ser på det europæiske marked lige nu, for så ville vi godt nok sidde med håret i postkassen. Men det er altså i en grad, så langt de fleste vil kunne mærke det på deres økonomi, siger hun.

Louise Aggerstrøm Hansen har regnet på, hvad de høje elpriser vil koste en familie med et gennemsnitligt strømforbrug.

- Vi kigger ind i noget ala 1100 til 1200 kroner mere end i december sidste år, så det er nok noget, de fleste vil kunne mærke, og især hvis det er noget, vi har udsigt til fortsætter.

Overvej at bruge el uden for primetime

Noget af det, der driver de høje elpriser, ser ikke ud til at forsvinde med det samme. Eksempelvis uroen på gasmarkedet.

Derfor forventer Louise Aggerstrøm Hansen, at priserne vil fortsætte med at være høje i en tid.

Når det kommer til elregningen for næste år, er der derfor risiko for, at den bliver væsentligt større, end den elregning du har vænnet dig til i år. Det er dog nok ikke 12.000 kroner ekstra årligt, du skal tænke i.

- Måske ikke helt så meget, og vi forventer også, at når vi kommer på den anden side af fyringssæsonen, så vil priserne med al sansynlighed falde, siger hun.

Det høje niveau er da også ekstremt, fortæller Kristian Rune Poulsen, der er konsulent i Dansk Energi.

Vil man spare penge, kan man overveje, om man vil bruge el uden for primetime.

- Det er klart, at når alle andre bruger strøm, bliver strømmen også dyrere, så der kan være en vis gevinst ved at bruge strøm, når andre ikke gør det.

Vasker du om natten i stedet, vurderer han, at du 'på en rigtig god dag' kan spare fem kroner per vask, som priserne er nu.

Et andet råd kan være at kigge på vejrudsigten eller ud af vinduet og bruge strøm, når det blæser meget, for så er elpriserne som regel også meget lavere end ellers, forklarer han.