Din forsikring dækker ikke oversvømmelser - men måske er der alligevel håb

Oversvømmelsesramte boligejere må håbe på hjælp fra den såkaldte oversvømmelsespulje.

Det er især i Jylland, at vandmængderne volder problemer. Her ses oversvømmelser i forrige uge i Holstebro, hvor vandet i Storåen gik over sine bredder (ARKIVFOTO). (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Diger bukker under ved Ribe, Gudenåen flyder langt over sine breder, og bekymrede husejere holder oversvømmelser væk med sandsække.

Efter den vådeste februar nogensinde og uger med kraftig blæst er mange ramt af oversvømmelser.

Særligt hårdt er det gået ud over Holstebro, Ribe, Silkeborg, Kolding, Horsens og området omkring Gudenåen.

Men forsikringen dækker ikke, medmindre vandet kommer fra oven, siger Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen.

- De mennesker som i Jylland har fået oversvømmelser fra søer og åer, der er gået over deres breder, kan ikke få erstatning fra deres egen forsikring. En forsikring gælder som udgangspunkt ikke oversvømmelser fra sø, å eller hav, forklarer hun.

  • Billede fra søndag ved Svostrup Kro i Silkeborg, hvor de kæmper mod, at vandet fra Gudenåen trænger ind i kroen. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)
  • Der blev taget mange midler i brug i forsøget på at holde vandet ude af Svostrup Kro. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)
1 / 2

Til gengæld melder Stormrådet, at de skaderamte muligvis kan være dækket af oversvømmelsesordningen. Den er til for, at de ramte kan søge erstatning, når forsikringen ikke dækker oversvømmelserne.

- Vi kan ikke udelukke, der er håb, lyder vurderingen for erstatning fra Mogens Hansen, der er chef for Stormrådets sekretariat.

- Men når vandet aldrig har stået højere i Silkeborg, så er det ikke usandsynligt, tilføjer han.

Vandstanden er afgørende

Hvis forsikringsselskabet afslår dækning, skal man gå ind på Stormrådets hjemmeside og anmelde skaden. De vil efterfølgende vurdere sagen, og her afhænger beslutningen blandt andet af de konkrete skader og af vandstanden.

- Vi kigger på, om der er tale om en 20 års-hændelse. Det vil sige, om det er en vandhøjde, der optræder hver 20. år eller sjældnere, siger Mogens Hansen.

Han oplyser, at de allerede har modtaget mindst 27. anmeldelser om oversvømmelser alene i februar.

Haver og indkørsler langs Gudenåen i Silkeborg har også problemer med oversvømmelse. (Foto: (DR) © (c) DR)

Mogens Hansen uddyber, at det er vigtigt at skelne mellem oversvømmelser og stormflod. For at der skal være tale om stormflod, skal Stormrådet beslutte det, og det har de ikke gjort her.

Når der er tale om stormflod, erklæres det for et defineret område, og så er alle inden for det område under en stormflodsordning og kan melde deres skader ind til Stormrådet. I det tilfælde vil de mere eller mindre være garanteret hjælp.

Ved oversvømmelse skal sagerne sendes til vurdering hos Miljøstyrelsen, før Stormrådet vurderer hver enkelt sag.

Husejere tæt på Gudenåen barrikaderer sig med diger

Det vækker især glæde hos Kristoffer Pors Jakobsen, at der er en mulighed for at få midler fra oversvømmelsespuljen, når forsikringen ikke dækker. Hans og familiens hus ligger nemlig tæt på Gudenåen, og for øjeblikket bruger de mange timer hver dag på at bære sandsække, lave diger og tjekke pumper.

- Vi bruger jo næsten alle vores vågne timer på at redde vores hus i de her dage. Det er bare helt vanvittigt surrealistisk at stå i den her situation, siger Kristoffer Pors Jakobsen.

- Huset ligger lige under niveau med de sandsække, så hvis det løber over, så løber det ind i huset, og så er det ikke et beboeligt sted mere, siger Kristoffer Pors Jakobsen. (Foto: (DR) © (c) DR)

Normalt er den del af åen, der ligger tæt på huset, omkring 20 meter bred, men nu har den næsten vokset sig næsten 100 meter bred. Indtil videre har de formået at holde vandet ude af huset, men ejeren af det vandtruede hus vågner flere gange om natten for at tjekke vandstanden.

- Det er en noget stressende situation. Man sover ikke særlig godt, og man tænker ikke på andet end det her, siger han.

Der er blevet sat flere hundrede meters diger op omkring huset. Hvis en af dem skulle bryde under, og vandet slippe ind, dækker familiens forsikring ikke. Derfor giver det dem en smule ro, at der er mulighed for at søge penge hos Stormrådet.

- Det er dejligt at have den som backup, siger Kristoffer Pors Jakobsen.

Diger lavet af sandsække har indtil nu formået at holde huset fri fra vandskader, men Gudenåens har alligevel oversvømmet to-tre hektar af Pors Jakobsens grund. (Foto: (DR) © (c) DR)
Facebook
Twitter