Din gin & tonic må fortsat hedde 'gin & tonic'

EU-forordning blåstempler navnet 'tonic' til læskedrik tilsat kinin-pulver.

Læskedrikken tonic, der udgør halvdelen af cocktail-klassikeren 'gin & tonic', må fortsat bære navnet tonic, meddeler Bryggeriforeningen. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Fire års kamp for retten til at kalde tonic-vand for 'tonic' er nu slut.

Det meddeler Bryggeriforeningen, der sammen med øvrige europæiske læskedrikproducenter har fået Europa-Kommissionens tilladelse til at benytte navnet 'tonic' om læskedrikken, der udgør en vital ingrediens i cocktail-klassikeren 'gin & tonic'.

- Navnet 'tonic' har både vores medlemmer og producenter rundt omkring i Europa anvendt i over 100 år, og formålet er jo ikke at angive en sundhedsvirkning, konstaterer Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen, i en pressemeddelelse.

Tonic kan også være medicin

Direktøren hentyder til EU's såkaldte anprisningsregler, der var tæt på at spænde ben for brugen af navnet 'tonic'.

Reglerne forbyder ikke-godkendte sundhedsanprisninger på føde- og drikkevarer. En tonic eller et 'tonikum' kan nemlig også være betegnelsen for et lægemiddel, der har til formål at virke styrkende eller stimulerende, forklarer Bryggeriforeningen.

Sammenslutningen af europæiske læskedrikproducenter indledte kampen mod det truende forbud for fire år siden. Det er nu lykkedes, og onsdag træder en EU-forordning i kraft, der tillader brugen af navnet 'tonic' til den klare læskedrik, der indeholder sukker, kininpulver samt kulsyre.

- Vi er meget tilfredse med, at tonic også fremover må hedde tonic, konstaterer Niels Hald i pressemeddelelsen.

Opfundet i 1800-tallets Indien

Den bitre læskedrik tonic blev opfundet af britiske kolonister for mere end 100 år siden, der benyttede kinin-pulver som forebyggende middel mod malaria i troperne.

Men pulveret var så bittert, så man i 1800-tallets Indien fandt på at blande det med sukker og kulsyreholdigt mineralvand, så det blev drikkeligt.

Senere fandt man på at tilsætte den alkoholiske drik gin, og cocktail-klassikeren 'gin & tonic' var født.

Bryggeriforeningen meddeler, at kinin-indholdet i moderne tonic-vand er langt lavere end dengang, og pulveret tilsættes udelukkende af hensyn til smagen.