Diplomater ofre for pointsystem

Danske diplomater med udenlandske ægtefæller snubler i pointsystemet. De opfatter det samtidig som opslidende og nedværdigende.

En tillidsrepræsentant i Udenrigsministeriet siger, at det kan blive svært at rekruttere kvalificerede medarbejdere. (© DR Update)

Ydmygende, nedværdigende og opslidende. Sådan oplever stadigt flere danske diplomater den proces, de skal igennem i Danmark for at få opholdstilladelse til deres udenlandske ægtefæller, skriver Berlingske.

Fagforeningen Djøf og organisationen Danes Worldwide får flere og flere henvendelser fra frustrerede diplomater, der rammes af regeringens pointsystem.

Pointsystemet gør det nærmest umuligt for diplomaters ægtefæller at få permanent opholdstilladelse i Danmark

Er ikke i landet i længere tid ad gangen

De tilbringer nemlig sjældent tilstrækkelig tid i landet til at opfylde kravene. Det skyldes, at diplomater ansat i Udenrigsministeriet ifølge deres kontrakt skal være parate til at flytte til udlandet med kort varsel.

Udenrigsministeriet, der i øjeblikket har 1.828 diplomater i udlandet, erkender problemet og frygter, at det vil vokse yderligere, hvis der ikke bliver foretaget ændringer.

Flere diplomater vil nemlig vende hjem til Danmark i løbet af de næste år og opleve konsekvensen af det nye pointsystem.

Derfor har Udenrigsministereit bedt Integrationsministeriet kigge nærmere på, om der er mulighed for dispensation fra reglerne for diplomater.