Direktør: Æg kan snart komme til at koste 6-7 kroner per styk

Stigende udgifter vil få prisen på æg til at stige markant, forventer ægproducenter.

Prisen på æg skal op, mener producenter, der er pressede af stigende priser på foder. (arkivfoto). (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Mange danskere har givet sat æg på påskebordet uden at tænke nærmere over, hvad prisen var.

Men det kan måske komme til ændre sig.

Flere fra æg-branchen forventer nemlig, at prisen vil stige markant i den nærmeste fremtid.

- Et forsigtigt bud kunne godt være en 6-7 kroner for et æg. Det tror jeg ikke er utænkeligt, siger Steen Bitsch.

Han er direktør i Vestjyllands Andel et andelsgrovvareselskab, der sælger foder til blandt andet ægproducenterne, og bestyrelsesmedlem i Dava Foods, der har to ægpakkerier i Danmark.

Stigende priser på foder, energi og andre råvarer på grund af krigen i Ukraine presser de producenter, der leverer æg til danskernes kølediske, forklarer han.

- Det er med æg som med alle andre fødevarer, at de kommer til at stige til et niveau, som er historisk. Det tror jeg godt, vi kan forberede os på.

- Vi kan se nu, at de kornpriser, vi skal handle foder på til næste års termin, de bliver i hele træskolængder dobbelt så dyre, siger Steen Bitsch.

'Prisen skal op'

Hvis hans vurdering holder stik, kan en bakke med otte æg komme til at koste 48 kroner.

- Hvis der skal være balance i det, så er det der, prisen skal op. Det er ud fra, hvad foderet, forpakningen, energien til at pakke og sortere og alle de andre følgeomkostninger er steget med, siger han.

Axel Månsson, der er direktør for den økologiske ægproducent Månsson ved Brande, tror også på store prisstigninger.

- Prisen på æg kommer helt sikkert til at gå op. Ret hurtigt, siger han.

- Det er bindende nødvendigt, at det kommer til at udvikle sig kraftigt i den nærmeste fremtid. Det er helt sikkert. Vi ser øgede prisstigninger på alt, hvad vi arbejder med, og her er det især foderet, der har den store betydning, siger han.

Fugleinfluenza i USA og Frankrig

Prisen på blandt andet hvede og majs, som bruges i foderet til høns, er steget kraftigt efter Ruslands invasion af Ukraine, da begge lande forsyner en stor del af verden.

Ukraine var før krigen tilmed med en produktion på 16 milliarder æg årligt den største leverandør af æg til EU. Krigen har derfor sammenholdt med flere udbrud af fugleinfluenza i USA og Frankrig fået prisen på æg til at stige ude i verden.

I Frankrig er prisen på et æg således steget med 69 procent i forhold til sidste år, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Men i Danmark har der været en overproduktion af især økologiske æg. Derfor er danske ægproducenter i øjeblikket fanget mellem en lav pris for æg og en høj pris for foder, fortæller Lars Bredahl, formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening.

- Fordi vi har haft en overproduktion, har priserne været i bund i et stykke tid, og foderet er steget, og det har haft en dobbelt effekt, siger han.

Han vurderer, at hver gang han sælger et æg til 1,15 kroner, mangler der 40-50 øre, for at forretningen løber rundt.

- Så det er rigtigt hårdt i øjeblikket, og vi har set nogle konkurser, så det er en alvorlig situation, siger han.

Risikerer konkurser

En af dem, der er gået konkurs er Knud Knudsen, der har en bedrift med 36.000 økologiske høner i Føvling mellem Bramming og Vejen

- Ægprisen dækker kun foderomkostningerne, men ikke hønen eller udgifter til strøm og løn, som alle er steget, siger han til Landbrugsavisen.

Flere andre ægproducenter hænger ifølge Axel Månsson med "røven i vandskorpen".

Derfor mener han, at der er behov for at hæve prisen her og nu, selvom der allerede er indgået aftaler med supermarkedskæderne.

- Ja, det er man nødt til, ellers er der pludselig inden æg. Ellers går vi konkurs, siger Axel Månsson.

Men uanset hvad forventer Steen Bitsch, direktør i Vestjyllands Andel, at priserne vil stige, når de nuværende kontrakter udløber.

- Vi kører på de gamle aftaler endnu, men når de udløber til sommer, så bliver det til nogle helt andre priser på fødevarer end dem, vi kender i dag, siger han.