Direktør forudsagde æggepriser på syv kroner per styk - 'vildt overdrevet' siger økonom

Ifølge en fødevareøkonom prøver producenter at presse priserne op med dystre forudsigelser.

Prisskiltet i supermarkedet ville se noget anderledes ud end i dag, hvis priserne steg til syv kroner per æg. Grafik: Nathalie Nystad.

Æg kan snart komme til at koste seks-syv kroner per styk. Syv kroner!

Det forudsagde Steen Bitsch i hvert fald for to måneder siden, blandt andet i en artikel her på dr.dk.

Han er direktør i Vestjyllands Andel, der et andelsgrovvareselskab, der sælger foder til blandt andet ægproducenterne, og bestyrelsesmedlem i Dava Foods, der har to ægpakkerier i Danmark.

Årsagen til forudsigelsen var de stigende råvarepriser på blandt andet korn til hønsenes foder, der altså ville gøre omeletten eller æggemaden så dyr, at der dårligt er råd til salt ovenpå.

Men som faste æggespisere vil vide, har priserne ikke ligefrem ramt hverken seks eller syv kroner de seneste måneder. Og det er der heller ikke udsigt til, at de gør, siger Henning Otte Hansen, der er fødevareøkonom på Københavns Universitet.

- Vi kan i dag købe æg ned til omkring en krone stykket. Så derfra til seks-syv kroner stykket, det mener jeg er vildt overdrevet. Jeg tror, tre-fire kroner er det maksimale, markedet kan bære for prisen på æg. Og så er der stadig langt til syv kroner, siger han.

Bagere gjorde det samme i 2007

Efter forudsigelsen i april har direktør Steen Bitsch selv overfor Landbrugsavisen erkendt, at det ikke er sikkert, priserne kommer så højt op.

Forudsigelsen var i stedet ment som et opråb om, at priserne altså ville stige.

Ifølge fødevareøkonom Henning Otte Hansen kan producenterne have en økonomisk interesse i at råbe vagt i gevær om stigende priser.

- Det kan på forhånd hæve ens forventninger til, at vi har dyre fødevarer. Det kan fjerne folks mistro og skabe en fælles forståelse af, at der er dyrere og dyrere fødevarer. Det kan presse prisen op.

Det er nemlig et mønster, man har set før i krisetider, forklarer han.

- I 2007 så vi en række kampagner, hvor især bagerier havde en fælles kampagne, hvor de fortalte, at der desværre var dyrere og dyrere råvarer, så de var nødt til at hæve priserne på brød, og det gjorde de.

- Da prisen på korn faldt igen, så faldt prisen på brød ikke. Så man taler prisen op, og så glemmer man at sænke den igen, siger han.

Men Steen Bitsch, direktøren med den dystre ægge-forudsigelse, mener ikke, det var for voldsomt. Vi har nemlig ikke set resultatet af blandt andet foderprisernes stigning endnu, fordi kontrakterne på foder laves for et år ad gangen, siger han.

- Jeg ved ikke, om det bliver syv eller fem kroner. Men jeg kan se, at foderpriserne bliver dobbelt så høje. Bekostningen af æggebakker bliver dobbelt så høj. Energipriserne er dobbelt så høje.

- Så alle omkostninger i hele kæden bliver sådan i hele træskolængder dobbelt så høje. Så er det ren matematik, at så skal æggene koste betydeligt mere, siger han.

Spejlæg for 12-14 kroner, hvis Steen Bitsch' forudsigelser skulle holde stik. Arkivfoto. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

To muligheder

Men de koster jo ikke seks-syv kroner nu. Er der noget galt i den matematik et sted?

- Der er noget galt i den pris, der er lige nu. Der er et massivt overudbud af æg på den korte bane, og det sender priserne ned. Men de selskaber, der arbejder med at producere foder, landmændene, der producerer æg, og dem, der pakker dem, de taber penge i stor stil, og det kommer ikke til at fortsætte.

- Enten stopper produktionen, eller også kommer priserne op. Der er de to muligheder, siger han.

Men gav du den lige et par kroner ekstra i din forudsigelse?

- Det kan nemt ske, at jeg gjorde det. Det er sådan set ikke vigtigt, om det er fem, seks eller syv kroner. Jeg siger bare, at jo længere vi bliver ved med at køre med en lavere pris, jo højere bliver prisen i sidste ende. Udbuddet kommer til at falde, og det kommer til at gå ekstremt hurtigt, for der er ingen, der kan lave penge i øjeblikket.

Derfor giver han heller ikke meget for fødevareøkonomens udsagn om, at det er producenterne, der prøver at presse prisen op. Han er simpelthen galt på den, mener Steen Bitsch.

- Han har en holdning, og jeg har en holdning.

Koster æg så syv kroner om et år?

- Mellem fem og syv kroner, ja. Medmindre folk holder op med at spise æg.