Direktør fra Udenrigsministeriet: 'Jeg tror, man kan rejse til det meste af Europa hele sommeren'

Trods nye restriktioner på Malta tror Erik Brøgger Rasmussen ikke på dominoeffekt.

Direktøren for Borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen, tror ikke på, at lande som Spanien, Grækenland og Italien vil lukke grænserne for turister. (arkivfoto). (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Flere tusinde danskere må ændre deres sommerferieplaner, efter at Malta fra i dag har indført nye restriktioner og kræver karantæne for alle indrejsende, der ikke er færdigvaccineret.

Baggrunden er stigende coronasmitte i Europa, men direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, tror ikke, at beslutningen vil udløse en domino-effekt, hvor flere lande lukker ned for indrejse.

- Det forestiller jeg mig simpelthen ikke, siger han.

- Jeg tror, at man kan rejse til det meste af Europa hele sommeren.

Erik Brøgger Rasmussen understreger, at det dog kun er hans eget gæt baseret på, hvordan landene har ageret under pandemien.

- Det er klart, at i rejsebranchen, men også hos alle os, der skal på ferie, er der lidt uro i maven. Holder det nu sommeren over? Men det tror jeg faktisk, det gør, siger han.

Store lande har brug for turister

Han kan ikke forestille sig, at de store feriedestinationer som Grækenland, Spanien og Italien vil lukke grænserne.

- 20 procent af de store landes BNP (bruttonationalprodukt, red.) udgøres af turismen. Alt er lagt an på, at de skal have en sommersæson med kunder i butikken, ellers så kan deres økonomi ikke holde til det, siger han.

Der kan dog i nogle lande og regioner komme delvise restriktioner, der kan lægge en dæmper på ferien.

- Catalonien har lukket for nattelivet. Hvis du vil danse på bordene, skal du ikke tage derhen, men det betyder ikke, at du ikke kan ligge på stranden om dagen eller få et måltid mad og en god sommerferie, siger direktøren for Borgerservice.

Familie må bytte Malta ud med Aalborg

Ifølge Dansk Folkeferie er 1.500 af deres gæster ramt af de nye restriktioner på Malta.

Blandt dem er Casper Herdrup og familien, der skulle have været afsted lørdag.

Casper Herdrup og familien skulle havde været med Dansk Folkeferie til Malta. Nu går turen til Aalborg (Foto: (privatfoto))

- Vi mangler et stik, min kone, min datter og jeg, siger han.

I stedet går turen til Aalborg Airport Hotel, og senere til Fårup Sommerland og Skagen.

For selv om familien har første vaccinestik, immunitet fra en tidligere smitte med corona og en negativ test, er det ikke nok til at redde rejsen.

- Vi står med et immunitetspas, vi ikke kan bruge til noget. Ligesom en PCR-test, som vi heller ikke kan bruge til noget. Og vi står med en halv vaccination, som vi først er færdige med en gang i august. Så vi er pressede, siger Casper Herdrup.

'Kan ikke bruge coronapas til noget'

Han føler, at coronapasset er ubrugeligt.

- Man kan ikke rigtigt bruge det pas til noget, for hvert land kan jo finde på deres egne lokale regler, siger han.

Erik Brøgger Rasmussen fra Udenrigsministeriets Borgerservice bekræfter, at det er op til landene selv at afgøre, hvordan de vil bekæmpe pandemien.

- Coronapasset er muligheden for troværdigt at dokumentere, hvad man, så at sige, har med sig i bagagen, siger han.

- Det enkelte land har stadig lov til at beslutte sig for at sige, at det er fint, at du er færdigvaccineret, men vi vil gerne have en ekstra test, når du kommer ind. Eller som Malta nu har sagt, at hvis du ikke er færdigvaccineret, så skal du gå i isolation.

Tjek jævnligt rejsevejledninger

Derfor skal alle med rejseplaner også jævnligt tjekke landevejledningerne hos Borgerservice. For der kan opstå ændringer med kort varsel.

- Hvis du sidder og vælger, om du skal til Frankrig, Italien eller Spanien, så skal du ind og nærlæse på tre hjemmesider og se, hvad der gælder. Og hvis du booker i dag, og du først skal afsted om en uge, så skal du ind og læse op på det igen, fordi der kan være lavet om på rejsevejledningerne, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Han og familien skal til Østrig, så den rejsevejledning holder han særligt øje med:

- Jeg regner da med, at vi skal afsted. Men man kan ikke helt afvise, når man ser på smittekurverne, at der er nogen, der ryster på hånden og måske tænker. "Pyha, nu bliver det lige en tak for voldsomt med smitten".