Direktør i Landbrug & Fødevarer siger op efter krænkelser i svineavls-virksomhed

Den politiske ledelse har ikke lyttet til mig, siger Anne Arhnung.

Anne Arhnung har været 25 år i Landbrug & Fødevarer. (Foto: © Tobias Kobborg, Ritzau Scanpix)

Den danske fødevarebranche har indtil nu været relativt uberørt af offentlige krænkelsessager, men det blev der lavet om på, da Finans i september kunne afsløre, hvordan en række kvinder havde klaget over krænkende og seksuelle tilnærmelser fra administrerende direktør i avlsfirmaet DanBred, Thomas Muurmann.

Efter en intern undersøgelse fik Thomas Muurmann dog lov til at fortsætte i sin stilling, selvom undersøgelsen samtidig konkluderede, at der skulle sættes en stopper for adfærden. Han blev dog fyret efter Finans' afsløringer.

Nu har direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, valgt at træde tilbage på baggrund af håndteringen af sagerne. Hun og resten af den politiske ledelse blev nemlig allerede i juni bekendt med sagerne, da Landbrug & Fødevarer ejer lidt over halvdelen af DanBred.

Her erklærede man sig i første omgang enig i, at Thomas Muurmann ikke skulle afskediges.

Ifølge Anne Arhnung kommer hendes opsigelse dog, fordi hun og den politiske ledelse ikke har været enige om, hvordan man skulle håndtere sagerne.

- Der har på intet tidspunkt været tvivl eller inkonsistens i min ageren eller i min rådgivning om, hvordan denne sag burde have været håndteret. Desværre har et flertal i den politiske valgte ledelse – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig, lyder det i en pressemeddelelse.

Anne Arhnung ønsker ikke at stille op til interview med DR Nyheder.

I forbindelse med Arhnungs opsigelse, oplyser formanden i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, at interesseorganisationen har igangsat en undersøgelse af arbejdskulturen.

- I forlængelse af Anne Arhnungs opsigelse har jeg bedt om, at der igangsættes en ekstern undersøgelse af governance og arbejdskultur i Landbrug & Fødevarer, lyder det.

Advokat: Det eneste rigtige

Malou Ehmer er advokat for de kvinder, hvis klager førte til sagen, der nu får Anne Arhnung til at forlade Landbrug & Fødevarer.

Malou Ehmer har de krænkede kvinder som sine klienter. Hun kalder Anne Arhnungs beslutning om at sige op for "den rigtige". (Foto: © Nicolai Mørk)

Hun har ikke mange rosende ord tilovers for den politiske ledelse i interesseorganisationen efter direktørens exit.

- Hvis det er sådan, at hun rent faktisk har forsøgt at få den politiske ledelse til at handle, men har talt for døve øren, så er ledelsen mere tungnem, end jeg havde forestillet mig, siger Malou Ehmer, der er partner i advokatfirmaet Ehmer Pramming.

Hun kalder Anne Arhnungs beslutning om at trække sig for "den eneste rigtige".

Hun mener dog også, at den politiske ledelse i Landbrug & Fødevarer bør kigge nærmere på deres fremtid i organisationen.

- Hvis det forholder sig sådan, at det er den politiske ledelse, har holdt hånden under direktøren i DanBred, selvom alle advarselslamper bimlede og bamlede, så var det passende, at man kiggede på, om man var de rette mænd til opgaven, siger Malou Ehmer.

DR Nyheder har foreholdt Landbrug & Fødevarer kritikken. De har ikke ønsket at kommentere.

Antropolog: 'Fødevaresektor har nu fået sig en MeToo-bølge'

For antropolog Bjarke Oxlund, der er professor MSO i ligestilling og ligebehandling på Københavns Universitet, understreger sagen, at hele samfundet er ved at rykke sig i debatten om overgreb og krænkelser.

- Det her viser, at hvis der var nogen, der sad derude og troede, at det her kun gjaldt mediebranchen, så kan man altså godt tro om igen. Den gode, gamle fødevaresektor har nu også fået sig en MeToo-bølge, siger Bjarke Oxlund.

Og derfor ser han også DanBred-sagen, der nu har ført til Anne Arhnungs exit, som et sundhedstegn på samfundsplan.

- Det viser, at værdierne har rykket sig. Der er en ny norm, og den kan ikke overskrides. Og det er lige meget, om det er i mediebranchen, landbruget eller industrien.

Vil en dansk produktionsvirksomhed kunne slippe afsted med en lignende adfærd en anden gang?

- Nej, det tror jeg ikke. Man troede, at man kunne dysse det ned i dette tilfælde, men det ramte medierne alligevel, siger Bjarke Oxlund.

Opdateret klokken 22.22 med citat fra Malou Ehmer og afsnittet om, at Landbrug & Fødevarer ikke svarer på kritikken.