Direktør om knivdrab: Vi er ulykkelige og dybt berørte

Socialforvaltningen iværksætter en undersøgelse af sikkerheden i kølvandet på knivdrab af offentligt ansat.

Politiet blev fredag aften kaldt til det socialpsykiatriske bocenter 'Center Lindegården,' hvor en 57-årig kvindelig medarbejder var blevet stukket af en beboer

Overfaldsalarmer, aflåste knive og regler om at mindst to medarbejdere skal være på vagt sammen, er allerede en del af hverdagen på det socialpsykiatriske bocenter Center Lindegården i Roskilde.

Dette forhindrede dog ikke en beboer i fredag aften at myrde en af centerets medarbejdere med en kniv, som han havde skaffet udenfor centeret.

- Vi er alle meget ulykkelige og dybt berørte over den tragiske hændelse, siger administrerende direktør for Socialforvaltningen Nina Eg Hansen.

- Vores første fokus har været at iværksætte krisehjælp for medarbejdere, beboere og pårørende. Dette følger vi op med en grundig undersøgelse af forløbet.

Undersøgelsen skal kortlægge det konkrete hændelsesforløb, og hvorvidt centerets sikkerhedsforanstaltninger skal forbedres.

Vidste, at han var farlig

Den mandlige beboer kæmpede med diagnosen paranoid skizofreni og var stærkt belastet af et stofmisbrug.

Derfor burde han slet ikke være blevet anbragt på Center Lindegården ifølge centerchef Birger Christensen.

- Han var visiteret hertil, men set i bakspejlet burde han ikke have været her, siger han til Ritzau.

Vil du kategorisere ham som farlig?

- Ja. Vi var alle sammen opmærksomme på ham, især fordi der var mistanke om, at der var en kniv. Det var både alle ansatte og også beboerne opmærksomme på, siger Birger Christensen.

Her er de seneste sager, hvor medarbejdere på et bosted er blevet dræbt af en beboer.

  • 25. marts 2016 bliver en 57-årig kvindelig ansat på bostedet Lindegården i Roskilde dræbt med kniv. Politiet anholder en 30-årig mandlig beboer i sagen.
  • 7. maj 2014 mister to medarbejdere på botilbuddet Saxenhøj i Sakskøbing livet, da en 28-årig beboer går til angreb med en kniv. En medarbejder dør på stedet, mens den anden dør af sine kvæstelser otte dage senere. Desuden sårer manden en anden beboer på stedet. Den mandlige beboer bliver dømt til anbringelse for dobbeltdrab og forsøg på drab. På grund af sindssygdom erklæres han ikke egnet til straf.
  • I december 2013 bliver en kvindelig sosu-assistent knivdræbt af en 72-årig mandlig beboer på bostedet Ringbo i Bagsværd. Den 72-årige lider af skizofreni, og han havde i perioden op til drabet nægtet at tage sin medicin. Manden får en anbringelsesdom.
  • I februar 2012 bliver en kvindelig socialpædagog udsat for et seksuelt overgreb og dræbt, da hun går en tur med en 40-årig mandlig beboer fra bostedet Blåkærgård ved Viborg. Beboeren, der er sindssyg, tilstår drabet og bliver idømt en anbringelsesdom på ubestemt tid.
  • Kilde: Ritzau