Direktør på Aarhus Universitetshospital erkender: Lange ventelister kan have kostet menneskeliv

- Vi har ingen trylleformularer, der kan løse det her med et trylleslag, siger lægefaglig direktør Claus Thomsen.

Claus Thomsen kan ikke svare på, hvornår afdelingen for mave- og tarmkirurgi igen kan overholde reglerne for ventetider. (Foto: © Michael Drost-Hansen, Ritzau Scanpix)

På Aarhus Universitetshospital venter patienter med fremskreden tarmkræft op mod otte uger på en operation.

Det har så store konsekvenser for patienterne, at lægefaglig direktør på hospitalet, Claus Thomsen, ikke kan afvise, at de lange ventetider kan have kostet menneskeliv.

- Det kan jeg ikke afvise. Jeg ved det ikke, men det kan jeg slet ikke afvise desværre, siger han til DR.

Det er afdelingen for mave- og tarmkirurgi, der har alt for lange ventelister. På afdelingen foretager lægerne de mest avancerede tarmkræftoperationer i Danmark, og patienter bliver henvist fra hele landet.

Når en kræftpatient er henvist til operation, må der ifølge loven ikke gå mere end 14 dage, før patienten ligger på operationsbordet.

Men ventetiden på afdelingen har det seneste år været markant længere, kunne DR afsløre i går. I perioden maj til december sidste år måtte 182 patienter vente mere end to uger på operation, og i dag er ventetiden på op mod otte uger,

Det viser en række dokumenter, som DR har fået adgang til. Aarhus Universitetshospital bekræfter tallene.

Claus Thomsen forklarer, at hovedproblemet for afdelingen er, at de mangler specialiserede sygeplejersker, og at ventelisterne ikke står til at blive korte hurtigt.

- Vi har ingen trylleformularer, der kan løse det her med et trylleslag, siger han.

Hvornår tror du, at I kan leve op til, at patienterne bliver opereret inden for 14 dage, som de har lovning på?

- Jeg kan simpelthen ikke sige det, fordi, som sagt, så er der en vis fremgang med hensyn til at få flere sygeplejersker oplært, men det går meget langsomt.

Men du kan altså ikke garantere, at patienter også i fremtiden vil stå på jeres alt for lange venteliste og risikere at dø af det?

- Det kan jeg ikke garantere, men jeg kan garantere, at vi vil gør alt, hvad vi kan, for at vi hurtigst muligt får ventetiderne bragt ned på det niveau, hvor det skal være, så patienterne kan blive behandlet hurtigt og højt kompetent, siger Claus Thomsen.

Læger alarmerede - svarede med smiley

Læger på afdelingen for mave- og tarmkirurgi har i løbet af de seneste år slået alarm til deres afdelingsledelse, men også helt op til den lægefaglig direktør Claus Thomsen. Det viser dokumenter, DR har fået indsigt i.

I november sidste år, hvor afdelingen havde været i problemer i mere i mindst et halvt år, modtog Claus Thomsen flere bekymrede mails fra læger i det såkaldte "HAC-team" på afdelingen.

De beskrev, at nogle patienter blev så syge på ventelisten, at lægerne ikke var i stand til at operere, når først de kom på operationsbordet.

Og en af dem skrev, at behandlingen ikke var "fagligt forsvarlig". Til det svarede Claus Thomsen følgende:

Du skrev tilbage, at den måtte de tage med afdelingsledelsen og så en smiley, og så Claus. Synes du, at det er at tage ansvar for situationen?

- Den der mail står på ingen måde alene. Det var et udtryk for, at de skulle starte med at tale med deres afdelingsledelse, fordi den prioritering, der foregår i hverdagen, den foregår i afdelingen.

- Jeg kan ikke prioritere imellem patienterne. Det er kun fagpersonalet, der har forstand på det, og det er dem, der skal gøre det i hverdagen. Når vi taler om den samlede kapacitet og handleplaner, så bliver jeg involveret, og det har jeg været, og det er jeg fortsat, siger Claus Thomsen.