‘Direktøren løber som den første ud og hamrer min kollega en i ansigtet’

Stilladsarbejder fortæller, hvad der gik forud for voldsomme optøjer ved byggeplads i København.

Mandagens begivenheder var kulminationen på ugers frustration, siger formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, Thomas Strømsholt (Foto: DR Nyheder).

Da et stillads mandag blev angrebet og revet ned, var det kulminationen på ugers frustration.

Det fortæller formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub til DR Nyheder.

Frustration over blandt andre Arbejdstilsynet, der ifølge stilladsarbejderne ikke har formået at gribe ind over for flere overtrædelser af sikkerhedsreglerne på byggepladsen.

Bag trådhegnet bygger boligselskabet Domea et seniorbofællesskab, der forventes at stå klar til indflytning i løbet af foråret.

- Det er et udtryk for frustration over, at der ikke sker noget, når vi henvender os til myndighederne.

- Det er ikke noget, der kun sker i dag. Det er foregået over flere måneder. Det er ikke noget, der hører hjemme i vores branche. At folk begynder at tæve hinanden og kaste ting efter hinanden, siger Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub, mandag aften.

Væltede fire etager højt stillads

Tidligere mandag var hundredvis af demonstrerende stillads- og bygningsarbejdere forsamlet ved en byggeplads på Nørrebro i København. Her protesterede de tilsyneladende mod social dumping og brugen af underbetalt, udenlandsk arbejdskraft på pladsen.

Demonstrationen udviklede sig til optøjer, hvor et fire etager højt stillads med stort rabalder blev væltet. Netop det nu væltede stillads er sagens kerne, fortæller formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub.

I videoen herunder kan du se, hvordan det gik for sig.

De faglige organisationer havde i den foregående periode konstateret og anmeldt en række overtrædelser af sikkerhedsreglerne på byggepladsen.

- Arbejdstilsynet har efter sigende været forbi og har ikke reageret. Efterfølgende har vi dokumenteret forholdene på byggepladsen ved at tage billeder. Alle regler, lige fra brug af tekniske hjælpemidler, sikring af arbejde i højden og sikring af stilladser, uddannelse… alt blev brudt inde på pladsen, fortæller Thomas Strømsholt.

Voldeligt overfald i weekenden

Dagen før var Thomas Strømsholt sammen med flere andre kolleger også mødt frem for at fotografere overtrædelserne på byggepladsen.

Men så langt kom de aldrig, fortæller han, før et medlem af ledelsen fra byggefirmaet overfaldt dem fysisk.

- Direktøren for firmaet vælger som den første at løbe ud til min kollega og hamre ham en i ansigtet. Samtidig kommer andre personer væltende ud af biler for at være med til at banke min kollega, der bare står stille og roligt uden for hegnet for at tage nogle billeder, fortæller Thomas Strømsholt.

Søndagens overfald fik stilladsarbejderne til at arrangere en demonstration mandag, fortæller han.

- Så vidt jeg forstår det, så samledes de i dag for at kræve, at Arbejdstilsynet kom forbi. De ville tage Arbejdstilsynet i hånden og hjælpe dem med at kigge stilladset igennem, forklarer Thomas Strømsholt.

Derfor kogte det over mandag

Han fortæller, at gemytterne kogte over, fordi der inde fra byggepladsen blev smidt jernrør og sten efter demonstranterne.

- Det førte så til det, I har set i dag, konstaterer Thomas Strømsholt.

Ud over et væltet stillads, så blev flere biler også beskadiget under optøjerne.

Bygherren Domea fortæller, at man ikke på forhånd kendte til sikkerhedsbrud på byggepladsen.

- Jeg kan ikke sige, om byggeriet er foregået som det skal, så det bliver vi nødt til at tjekke, siger byggeri-direktør Charlotte Nørbak fra Domea.

DR Nyheder har været i kontakt med en medarbejder fra byggefirmaet DS Byggeri, der udfører selve byggeriet af seniorbofællesskabet.

Ansat afviser voldeligt overfald

Vedkommende, der af hensyn til egen sikkerhed ikke ønsker at optræde med navn, afviser at deres ansatte har begået fysiske overfald.

Arbejdstilsynet har ikke ønsket at kommentere sagen. Men bekræfter dog, at man flere gange har besigtiget byggepladsen uden at konstatere ulovlige forhold.

Dertil svarer formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, at han gerne går en tur på byggepladsen med både bygherre, byggeselskab samt Arbejdstilsynet.

- Vi kunne se på funderingen af stilladset, minimumsforankringen, afstanden til væggen eller måden det er monteret. Vi kunne tale om, at man render rundt i nattens mulm og mørke og bygger stillads, uden at kunne se noget. Eller arbejdere, der arbejder i højden med risiko for at falde ned. Der er nok at tale om, siger Thomas Strømsholt.

Striden kan handle om andet og mere end blot stilladset, siger DR Nyheders erhvervskorrespondent Casper Schrøder.

Facebook
Twitter