Dit Dankort kan afsløre salmonella-udbrud

Ikke alle salmonella-udbrud er lige lette at spore, men bevæbnet med Dankort-udskrifter kan det blive lettere, mener forskeren bag en ny metode.

En yderst sjælden salmonella-bakterie blev i efteråret 2011 sporet ved hjælp af de smittedes kontoudskrift. Metoden kan gøre det lettere for forskere at finde frem til smittekilder, siger forskeren bag metoden. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Det kan være udenlandske grøntsager, der giver dårlig mave eller en oksespegepølse, der sender flere på hospitalet.

Fra tid til anden sker der store salmonella-udbrud i Danmark, men hvis smittekilden er usædvanlig, kan den være næsten umulig for Statens Serum Institut at spore og dermed stoppe.

Nu løfter seniorforsker fra Statens Serum Institut, Steen Ethelberg, og hans forskerhold dog sløret for en relativ ny metode, der måske fremover kan være med til at føre forskere på sporet af selv den mest sjældne salmonella-bakterie.

Metoden brugte han for at komme på sporet af et stort salmonella-udbrud i efteråret 2011.

- Hvis vi ikke var gået til sagen på den her måde, havde vi ikke fundet frem til smittekilden, siger Steen Ethelberg.

I tidsskriftet Epidemiology and Infection beskriver han, hvordan danskernes foretrukne betalingsmetode, Dankortet, måske fremover kan være med til at opklare flere salmonellaudbrud.

Første tjek gav ingen resultater

Metoden blev brugt første gang i efteråret 2011, hvor 43 danskere blev rapporteret syge med en yderst sjælden salmonella-bakterie.

Der findes ifølge Steen Ethelberg over 2.500 salmonella-bakterier, hvoraf kun 10-20 af dem er hyppige i Danmark.

Den pågældende salmonella-bakterie, der landede hos Steen Ethelberg på Statens Serum Institut, var før kun set i tre tilfælde rundt omkring i verden.

Steen Ethelberg og en kollega gik derfor straks i gang med at spore smittekilden til de 43 smittede danskere.

- Når man starter det her opklaringsarbejde, er det som at skulle finde en nål i en høstak. siger Steen Ethelberg.

Som proceduren foreskriver ved salmonellaudbrud, ringede han som det første til samtlige 43 smittede danskere for at undersøge, hvilke fødevarer de havde købt og spist.

- I det her tilfælde var der bare ikke noget, der sprang i øjnene, siger Steen Ethelberg.

Tomater var salmonella-synderen

Opklaringsarbejdet gik derefter lidt i stå for Steen Ethelberg og hans kollega, indtil de indså, at det var et begrænset antal supermarkeder, de smittede havde handlet i.

Steen Ethelberg fik derefter en ide. Ved at få Dankortudskrifter fra de smittede, kunne han derefter sammenligne dem med de varer, supermarkederne havde registreret. Og her gik en særlig vare igen: små datterino-tomater fra Italien.

Ifølge Steen Ethelberg var der ikke før konstateret et tomatrelateret salmonellaudbrud i Danmark, og havde det ikke været for muligheden for at spore de smittedes supermarkedsindkøb, havde Statens Serum Institut formentlig ikke fundet frem til smittekilden, siger han.

Flere smittede i andre lande

Herefter gik det stærkt.

Efter at have lavet en kontrolundersøgelse med en gruppe på to-tre gange flere raske danskere, der også havde handlet i samme supermarkeder som de smittede, kunne Steen Ethelberg endelig slå fast, at tomaterne var smittekilden til det store salmonellaudbrud.

Tomaterne havde også, viste det sig, forårsaget smittetilfælde i Tyskland, Italien, Belgien og Østrig, og på grund af Steen Ethelberg og kollegaens arbejde, kunne salget af tomaterne stoppes og fremtidige udbrud standses.

- Jeg sammenligner nogle gange vores arbejde med et detektivarbejde. Det svarer til at lave vidneafhøringer, og så må vi arbejde ud fra, hvad der går igen i de forskellige udsagn, siger Steen Ethelberg.

Han mener, at metoden fremover, særligt i Danmark, kan være med til at standse flere salmonellaudbrud, der ellers kan være svære at spore.

- Danmark er unik, fordi de fleste af os har et Dankort, hvor man kan se sit kontoudskrift med det samme. Det er ikke alle lande, der har den mulighed, siger han.