Divisionsforeningen roser Papes fodboldbølle-register

Det glæder divisionsforeningen, at navnelister over karantæneramte fans må nu udveksles mellem fodboldklubber.

(ARKIV) Ekstra betjente løber ned mod FCK fans under Superligakampen mellem Brøndby IF og FCK, Søndag den 6. august 2017. Landets fodboldklubber må nu dele oplysninger om karantæneramte fans indbyrdes. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2018) (Foto: Claus bech © Scanpix)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har besluttet, at det skal være muligt for fodboldklubber at udveksle oplysninger om karantæneramte fans både digitalt og ved fysiske lister.

På den måde kan kontrollørerne nemmere identificere uromagerne og forhindre, at disse får adgang til stadion.

Og det glæder formanden for divisionsforeningen, Thomas Christensen:

- Det er vi rigtigt glade for, det er et praktisk instrument, vi har ønsket os i en del år. Vi er glade for, at man har fået den digitale del med, for det betyder, at det i praksis er meget anvendeligt, og at vi kan sikre, at alle oplysninger slettes efter hver kamp, siger han til DR Nyheder.

Det fremgår af bekendtgørelsen fra justitsministeren, at oplysningerne kun må opbevares i 24 timer efter kampen.

- Derfor er den etiske problemstilling meget lille, fordi vi taler ikke om noget register, vi taler om oplysninger, der udveksles til én bestemt lejlighed på én bestemt dag. Skulle nogen havde opført sig uhensigtsmæssigt og derfor fået karantæne et sted og forsøger at komme ind et andet sted, kan vi nu sikre, at oplysningerne kommer frem, og at vedkommende bliver afvist, siger Thomas Christensen.

Tidligere har klubberne ikke måttet videregive oplysninger om, hvem der havde karantæne. Men nu kan fodboldklubberne videregive oplysninger om de karantæneramte både digitalt og ved fysiske lister.

Listerne kan indeholde navne, fødselsdato, signalement, billeder og beskrivelser af særlige kendetegn ved de karantæne-ramte. Og det er en stor hjælp til klubber, mener Thomas Christensen:

- Det er nødvendigt for sikkerheden, at hvis man opfører sig uhensigtsmæssigt så er der en sanktion, og at den sanktion kan eksekveres. Det er det, vi får mulighed for nu.

Pape: Fodbold skal være en god oplevelse

Det nye initiativ fra Justitsministeren kommer i kølvandet på konfrontationer mellem fodboldbøller og politi, der blandt andet fandt sted under en kamp mellem FC København og Brøndby i august 2017.

Urolighederne opstod på Brøndby Stadion, hvor en gruppe FCK-tilhængere pludselig gik til angreb mod politiet. Seks personer blev efterfølgende anholdt.

- Det skal være en god oplevelse for både børn og voksne at se fodbold på stadion, siger Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

- Desværre har vi gentagne gange set eksempler på, at hensynsløse fodboldbøller spreder utryghed og ødelægger fodboldoplevelsen for alle de helt almindelige fans, siger fortsætter ministeren.

Det nye initiativ har klubberne selv efterspurgt under drøftelserne mellem Rigspolitiet, DBU, Divisionsforeningen og Danske Fodbold Fanklubber, som justitsministeren indkaldte til i efteråret.

Hverken Brøndby eller FCK har ønsket at udtale sig til DR Nyheder.

FCK oplyser, at klubben allerede har oprettet et lignende register, hvor man skal registreres med blandt andet navn, billede, fødselsdag og højde for at få adgang til udebaneafsnit. Det har klubben gjort for at sikre, at:

- Alle, der opholder sig på og omkring afsnittet fortsat kan føle sig trygge og glade både før, under og efter opholdet, skriver FCK på sin hjemmeside.

Fans, der ikke overholder reglementet, vil blive bortvist eller helt udelukket fra FCK’s kampe, fremgår det videre.

Men nu kan FCK’s og de andre af Superliga-klubbernes kontrollører altså også afvise fans, der har karantæne til andre stadioner i landet.