Djøf: Studerende straffes for at tage i praktik

Dansk Erhverv og Djøf frygter, at færre studerende vil søge praktik.

Mange studerende supplerer den traditionelle undervisning med et akademisk praktikophold. (© Colourbox)

Mange studerende vælger at bruge et halvt år af deres studier i praktik for at stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet, få nye færdigheder og nye kontakter.

I den forbindelse har det - indtil for nylig - været ganske normalt at modtage et mindre kontant tilskud til sin SU fra praktikstedet. Men en afgørelse i SU-styrelsen - og senere SU-ankenævnet - har slået fast, at studerende ikke både kan modtage SU og de månedlige vederlag fra praktikstederne.

Repræsentanter for både virksomheder og studerende har i den forbindelse modtaget mange frustrerede henvendelser fra deres medlemmer, og begge parter frygter nu, at færre studerende i fremtiden vil søge i praktik - en konsekvens som ingen er interesseret i. Derfor vil Djøf nu have uddannelses- og forskningsministeren til at ændre reglerne, siger Christine Stemann, chefkonsulent i Djøf:

- Det er ikke rimeligt, at studerende skal stilles økonomisk ringere, når de er i praktik. Fribeløbet som studerende har ret til at tjene ud over deres SU bør gælde uanset, hvor det kommer fra.

Erhvervslivet stemmer i

Hos Dansk Erhverv er man enig i, at de gældende regler bør ændres. Mange af dets medlemmer er vant til at udbetale et vederlag til deres praktikanter både for at anerkende praktikanternes indsats, men også for at give dem mulighed for at fokusere på praktikken frem for på aftenarbejde. Hvis ændringen får færre studerende til at vælge praktik, er det meget uheldigt, siger Mette Fjord Sørensen, som er uddannelseschef hos Dansk Erhverv:

- Praktik klæder studerende på til arbejdslivet, og for små og mellemstore virksomheder er praktikerfaring en afgørende faktor for, om man ansætter en nyuddannet akademiker.

Dansk Erhverv har selv haft en politik, hvor de giver praktikanter 3000 kroner om måneden, og de ærgrer sig over, at det ikke længere er muligt.

- Det er ikke fordi, det skal være et krav, at praktiksteder skal udbetale løn, men det er uhensigtsmæssigt, at de virksomheder, som normalt har udbetalt et mindre vederlag til deres praktikanter, ikke længere kan få lov til at gøre det, lyder det fra Dansk Erhverv.

Ministeren anerkender problemet

I et interview med P1 Orientering, anerkender uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen problemet:

- Det er enormt vigtigt at studerende tager i praktik, så hvis afgørelsen virkelig får en omfattende virkning, er jeg klar på at se nærmere på konkrete ændringsforslag.

Ministeren understreger dog, at det er en grundlæggende præmis i SU-loven, at man ikke både kan få løn for meritgivende praktik og samtidig modtage SU. Uddannelses- og forskningsministeriet har desuden den 9. marts slået fast, at praktikanter kan få refunderet dokumenterede merudgifter fra praktikstedet.

Det hjalp dog ikke en ung studerende, som sidste år måtte tilbagebetale SU fra en 6 måneders praktikperiode i Kina, fordi hans merudgifter ikke var tilstrækkeligt dokumenteret ifølge SU-ankenævnet.

Både Djøf og Dansk Erhverv bruger denne afgørelse til at problematisere ordningen, som ifølge dem vil føre til en unødig bureaukratisk last for både studerende og praktiksteder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter