DMI varsler farligt vejr: Regional hedebølge på vej

Ældre og børn skal passe på i varmen - og så stiger brandfareindekset til 'meget højt'.

Husk afstanden, hvis du skal på stranden eller ud og nyde sommeren. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Efter en juli med bare to sommerdage, hvor temperaturen kravlede over 25 grader, starter august noget anderledes.

Der er nemlig varmebølge og regional hedebølge på vej, oplyser DMI.

- I dag bliver lidt en overgangsdag med sol og regn, men i nat klarer det op, og i morgen bliver en pæn dag til den lune side, og det fortsætter de næste dage, siger vagthavende meteorolog hos DMI Mette Zhang.

Varmebølge betyder, at temperaturen i mindst tre dage kommer op på 25,1 grader, mens hedebølge betyder mindst tre dage med 28 grader eller over.

Faktisk bliver de næste dages varme i dele af landet så hed, at DMI har udsendt et kategori 2-varsel om 'farligt vejr' - det er den næsthøjeste kategori inden for vejrvarsler. Varslet gælder fra torsdag til søndag.

Konkret betyder et varsel i en kategori 2:

- Vær forberedt på, at vejrudviklingen kan påvirke dine omgivelser og forstyrre trafik og forsyning. Følg myndighedernes råd, og vær ekstra opmærksom, når du færdes ude.

Varsel om farligt vejr skal advare ældre og børn

Ifølge Mette Zhang bliver varsler om hedebølge primært udsendt af DMI for at 'advare' andre myndigheder om, at man eksempelvis i børne- og ældreomsorgen skal tage ekstra forholdsregler.

Her onsdag morgen ser varslet om hedebølge således ud. (Foto: © DMI)

Det er især områder ved de vestvendte kyster, at der kommer hedebølge. Varmen kommer nemlig fra sydøst, så derfor er der køligere, men altså stadig over 25 grader, ved kyster med pålandsvind, da havet fortsat er køligt.

Det varme vejr kan også få konsekvenser for naturen. Ifølge Beredskabsstyrelsen stiger 'brandfareindekset' til 'meget højt' flere steder i landet, hvilket betyder, at der nemt kan opstå naturbrande.

  • Førstehjælp ved hedeslag

  • Uanset om man bor i et område med varme- eller hedebølge, skal man være særligt opmærksom på, at især ældre og spædbørn, der alle kan være udsatte og risikere dehydrering og hedeslag ved de meget høje temperaturer, får væske nok. Her er almindelig vand klart det bedste. Derudover anbefales det at gå i skygge og holde sig fra direkte sol.

  • Hedeslag er, når man ikke kan komme af med varmen, og ens kropstemperatur stiger.

  • I starten sveder man meget og føler sig varm, men på et tidspunkt har man mistet så meget væske, at kroppen holder op med at svede, og så er man faktisk tør, selv om man bør svede på grund af varmen.

  • Så bliver situationen alvorlig, og man bliver uklar, konfus og roder rundt og ved ikke, hvor man er. I værste fald kan man falde om og besvime.

  • Hvis man oplever en person med hedeslag, skal man gøre følgende:

  • Få personen ind i skyggen og få tøjet af - det er det altafgørende.

  • Få lagt noget fugtigt på huden, for eksempel et vådt håndklæde, eller hæld eventuelt vand ud over vedkommende.

  • En person, der bare er varm, kan sagtens sørge for at drikke selv, men er personen bevidstløs, skal man ikke begynde at hælde vand ned i halsen på vedkommende, for så kan det ryge den forkerte vej ned i lungerne.

  • Ring 112 efter en ambulance, hvis personen er bevidstløs, for ofte skal personen have drop, altså væske direkte ind i årerne.

  • Kilde: Læge Jerk Langer