DMI venter rekordhøj vandstand ved Lemvig og Skive

Vandstanden i den vestlige del af Limfjorden bliver i formiddag så høj, at de gamle rekorder står for fald.

Vandstanden ved Lemvig Hans er steget betydelig og kan måske ende med at slå rekord. Vandet bliver holdt ude af byen ved hjælp af højvandsværnet. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Stormvejret over Danmark lægger søndag pres på de indre danske farvande, og vandstanden i dele af Limfjorden ventes at blive rekordhøj.

Det oplyser DMI, der har udsendt et varsel om forhøjet vandstand i den vestlige del af Limfjorden.

- Vi kan måske komme til at måle den højeste vandstand nogensinde i Lemvig og Skive, hvor der kan komme op mod 190-192 centimeter over dagligt vande, siger meteorolog Lars Henriksen til Ritzau.

Skive-rekord fra 2005

I Lemvig har man lavet officielle målinger af vandstanden siden 1959, mens man først begyndte på dette i Skive i 1995.

I Skive lyder den gamle rekord på 176 centimeter over dagligt vande. Den blev sat 8. januar 2005, mens rekorden i Lemvig lyder på 182 centimeter og blev sat i december 2010.

Hvis prognoserne holder stik, er der ifølge DMI tale om en såkaldt 50-års-hændelse.

Topper i formiddag

Vandstanden i den vestlige del af Limfjorden ventes at toppe omkring klokken 10.30, hvorefter den ifølge prognoserne vil begynde at falde igen ved 12-tiden.

- Men Limfjorden er et svært sted at måle, og prognoserne holder ikke altid, men som det ser ud nu, er vi på vej mod en rekord, siger Lars Henriksen ved femtiden søndag morgen.

Hagl, slud og torden

Stormen Egon har sidste på natten sluppet sit greb om Danmark, men i det vestlige Danmark og på Bornholm viser blæsten stadig tænder.

- Ved vestkysten kan vi forvente en hård vind med vindstød af stormstyrke, og det samme kan de vente på Bornholm. Vi har jo stadig en vestlige strømning, som søndag sender en del byger ind over landet med hagl, slud og torden, siger meteorolog Anja Bodholdt fra DMI.

De næste steder, der får besøg af Egon, er de baltiske lande.

/ritzau/

FacebookTwitter