DMI: Vinteren er den varmeste nogensinde

Middeltemperaturen svarer til det, der nu bliver normalt på grund af klimaforandringerne, melder DMI.

Der var ikke meget sne - men masser af regn denne vinter. Her er en oversvømmet mark ved Skørping i Himmerland i slutningen af februar 2020. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Vinteren 2019-2020 ender med en gennemsnitstemperatur på 5,0 grader.

Dermed er den netop afsluttede vinter den varmeste, der nogensinde er målt. Det skriver DMI i en pressemeddelelse.

Derudover er det den næstvådeste vinter, som nogensinde er målt. Og februar 2020 har også høstet prisen for den februar, der har været allermest våd nogensinde.

Al nedbøren har betydet, at mange steder i landet har været ramt af oversvømmelser i den seneste tid.

Klimaforandringer spiller ind

Denne vinter har "så afgjort været usædvanlig", konstaterer klimatolog ved DMI Mikael Scharling.

Og vinteren har faktisk været et forvarsel om, hvilke slags vintre vi skal forberede os på fremover.

”Temperaturen denne vinter ligner meget den gennemsnitlige vinter, som den kommer til at se ud i slutningen af århundredet, hvis CO2-udledningerne fortsætter som i dag," siger klimaforsker ved DMI Rasmus Anker Pedersen ifølge pressemeddelelsen.

Han peger på, at vi i perioden 2071-2100 kan forvente en gennemsnitstemperatur om vinteren på 5,2 grader. Og det er altså kun 0,2 grader mere end gennemsnitstemperaturen for den netop afsluttede vinter.

Mere nedbør - færre kulderekorder

De store mængder nedbør, vi har fået denne vinter, er ligeledes et forvarsel om de vintre, der venter os. For klimaforandringerne gør ikke kun vintrene varmene - de gør dem også vådere, melder DMI.

"I takt med, at klimaet ændrer sig, øges sandsynligheden for, at vi kan sætte nye varme- og nedbørsrekorder, når vi har naturlige udsving i vejret. Den globale opvarmning gør de varmeste vintre varmere, end de tidligere har været, og de kolde vintre knap så kolde", siger Rasmus Anker Pedersen fra DMI og tilføjer:

"Dermed bliver det mere sandsynligt, at vi oplever nye varmerekorder, og mindre sandsynligt at opleve nye kulderekorder.”

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk