Dna-forskere er ikke i tvivl: Ulven er nået til Fyn

For første gang i nyere tid er der fundet spor af ulv på Fyn, bekræfter eksperter ved Københavns Universitet.

Ingen ved, om den fynske ulv er løbet over en af Lillebælts-broerne fra Jylland, eller om den er svømmet. (Foto: Lars Rasborg © Scanpix)

Ulven er nået til Fyn.

Dna-forskere fra Københavns Universitet fastslår nu med meget stor sikkerhed, at der i 2016 var en ulv på færde på Fyn. Det er første gang i nyere tid, der er påvist ulve-dna uden for Jylland.

Den spektakulære opdagelse er gjort efter fundet af et dødt rådyr et sted på Fyn. Beliggenheden holdes indtil videre hemmelig. Grundige dna-analyser af rådyret har afsløret, at det blev dræbt af ulvebid.

Dyret blev fundet af en frivillig fra Ulvetracking Danmark, som efterforsker meldinger om ulveforekomster. Det havde tydelige bidemærker i halsen.

Carsten Rahbek, professor i biologisk mangfoldighed ved Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet, har sammen med kolleger fra universitetets Center for GeoGenetik undersøgt fundet minutiøst, gentaget dna-analyserne og tjekket mulige fejlkilder gennem et lille års tid. Men nu er forskerne ikke i tvivl.

- Man kan aldrig lægge hovedet på blokken, for der er altid en udfordring ved, om dna-prøver kan være forurenede. Men der er intet, der peger i den retning. Vi er ikke i tvivl om, at det er en dna-type på ulv, siger Rahbek.

Spor af dna fra ulv

Det var Sabrina Haaning fra Ulvetracking.dk, der fandt det døde rådyr i foråret 2016. Fynboer var begyndt at kontakte organisationen, fordi de mente at have set ulv på Fyn.

Hun tog efter en ulvemelding 9. april af sted til lokaliteten på Fyn. Her fandt hun med hjælp fra sin hund det dræbte rådyr.

Sabrina Haaning var snarrådig nok til at tage både spytprøver på overfladen af såret og en kødprøve fra selve biddet.

Dna-analyser viser, at spyttet på overfladen stammer fra to forskellige hunde, mens selve biddet indeholdt tydelige spor af dna fra ulv.

Ingen ved, om den fynske ulv er løbet over en af Lillebælts-broerne fra Jylland, eller om den er svømmet. Den kan sagtens have taget turen til vands, påpeger professor Carsten Rahbek.

Den sidste ulv herhjemme blev skudt i 1813. Men de senere år er ulven genindvandret sydfra, og i 2012 blev "Thy-ulven" fundet død i Hanstholm-reservatet og med sikkerhed anerkendt som ulv.

/ritzau/