Dna-prøve bekræfter: Guldsjakal på rov i Sønderjylland

Guldsjakal har bevæget sig fra det sydøstlige Europa mod Danmark for at slagte sønderjysk lam.

Under en ræveregulering i februar 2017 fik en jæger ved en fejltagelse nedlagt et dyr, som sandsynligvis er en guldsjakal. Den formodede guldsjakal ses nederst og en ræv øverst. Arkivfoto. (Foto: © Naturstyrelsen, Scanpix)

Det var en guldsjakal, der i april nedlagde og dræbte et lam hos en sønderjyske fåreavler.

Det viser en dna-prøve, der ifølge Naturstyrelsen blev taget fra det ihjelbidte dyr.

Det er tredje gang, at guldsjakal konstateres i den danske natur siden 2015, men første gang, at dyret beviseligt har dræbt et husdyr herhjemme.

- Det er første gang, vi har oplevet, at guldsjakal har nedlagt et husdyr. Det kommer også som lidt af en overraskelse for os, siger Annette Samuelsen, funktionsleder i Miljøstyrelsen.

Guldsjakalen lever primært i det sydøstlige Europa, Mellemøsten og det sydlige Asien.

Men den er tilsyneladende begyndt at bevæge sig mod nord.

Siden 2015 er den konstateret tre gange i den danske natur.

Første gang var i 2015, da en trafikdræbt guldsjakal blev fundet i Karup i Midtjylland.

Det andet tilfælde var en guldsjakal, der ved en fejl blev nedlagt af en jæger ved en ræveregulering i Thorsminde i Vestjylland i februar 2017.

Guldsjakalens indtog kommer samtidig med, at der har været stort fokus på ulven, som i 2012 genindvandrede til Danmark.

Myndighederne troede således også, at det var ulven, der stod bag angrebet mod en sønderjysk fåreflok i april.

- Vi har været meget opmærksomme på ulv, fordi der har været et område lige syd for Holstebro med en del formodede ulveangreb, hvoraf nogle også er dokumenteret ulv, siger Annette Samuelsen.

Selv om guldsjakal nu har et sønderjysk lam på samvittigheden, er der ikke umiddelbart brug for en forvaltningsplan i stil med den, der findes for ulv.

- Jeg vil ikke udelukke, at der på sigt kan blive behov for en forvaltningsplan for guldsjakal. Men dér er vi ikke endnu med et enkelt konstateret angreb, siger Annette Samuelsen.

Uden en forvaltningsplan kan dyreholdere ikke få erstatning for dyr nedlagt af guldsjakal.

Guldsjakal må som udgangspunkt ikke skydes i Danmark. Skulle den vise sig at blive et problem, kan der dog under visse omstændigheder gives tilladelse til en regulering.

- Hvis det viser sig, at guldsjakal kommer til at udgøre en egentlig trussel, eller et stort problem for husdyrholdere, så kan der eventuelt blive tale om at give tilladelse til at regulere den.

- Det betyder i givet fald, at man kan få tilladelse til at skyde den, hvis man vel at mærke har et jagttegn, siger Annette Samuelsen.

Guldsjakal er lidt større end en ræv og er ikke farlig for mennesker.

/ritzau/