Dna-prøver bekræfter: Ulvebid slog Jørgens shetlandsponyer ihjel

Ponyejeren vil have ulvene skudt.

Det var ulve, der dræbte flere ponyer i det vestjyske, bekræfter Naturstyrelsen. (Foto: Lars Rasborg © Scanpix)

Naturstyrelsen bekræfter efter dna-prøver, at en eller flere ulve dræbte ponyer i Vestjylland. Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

- Prøverne har vist, at det var ulven, siger vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Jens Henrik Jakobsen til mediet.

Det er ifølge Miljøstyrelsen det første ulveangreb på ponyer i Danmark.

På nuværende tidspunkt er det for tidligt at sige, hvilke og hvor mange ulve der stod bag angrebet på ponyflokken.

- Hvis prøverne viser sig at være tilstrækkeligt gode, så vil de kunne sige noget om individerne, men den slags kræver mere tid, og de svar vil derfor først komme senere, siger Jens Henrik Jakobsen til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Det var makabert syn, der mødte Jørgen Blazejewicz i september, da han fandt flere døde ponyer.

Ejer vil have ulvene skudt

Jørgen Blazejewicz ejer de shetlandsponyer, som en eller flere ulve angreb og dræbte.

Det er ikke første gang, at der er ulve på spil på hans marker. Over de seneste tre år har han mistet omkring 200 får i dokumenterede ulveangreb, og et tilsvarende antal dyr er forsvundet på uforklarlig vis.

Fordi ulve meget sjældent tager heste, valgte han derfor at sætte shetlandsponyerne ud på marken for at græsse den af. Men heller ikke de kunne altså være i fred for rovdyrene.

Derfor er han også gevaldigt træt af det ulvekobbel i området, der består af to voksne og et kuld unger på seks hvalpe.

- Jeg synes, at man skal regulere de ulve, der tager husdyr. Det her kobbel tager rigtig mange husdyr i området, så det har altså en problematisk adfærd

- Jeg mener, at man er nødt til at skyde dem. Hvis man bare flytter dem, så flytter man jo bare problemet et andet sted hen, siger han til DR.

Anbefaler ulvehegn

Biolog ved Miljøstyrelsen Lasse Jensen forklarer, at det er meget farligere for en ulv at gå på en hest end for eksempel får, fordi der er tale om et langt større dyr, der kan sparke hårdt fra sig.

Men lige præcis shetlandsponyer er med deres højde på omkring 100 centimeter ikke et faretruende stort dyr for en ulv.

- Det er altid en træls situation, men ejeren modtager selvfølgelig erstatning som ved alle andre sager, hvor husdyr nedlægges af ulv, siger Lasse Jensen.

Hvis man i området er bekymret for at få taget sine dyr af ulve, er der ifølge Lasse Jensen råd for det.

- Der er stor forskel på heste og meget små ponyer, men hvis man har så små ponyer som shetlandsponyer, kan man beskytte dem, ligesom man beskytter sine får. Det kan man for eksempel med et ulvesikret hegn.

Lasse Jensen understreger dog, at heste- og ponyejere i området ikke har grund til at gå i panik over ulvene.

- Det er første gang, at heste eller ponyer bliver taget af ulve i Danmark, så de er stadig langt mindre udsatte end for eksempel får.

Hvem skal betale?

Men det er nemt nok for Miljøstyrelsen bare at foreslå et ulvesikret hegn, mener Jørgen Blazejewicz.

- Det kan de sagtens sige. Hvem skal vedligeholde det hegn? Det her er en forpagtning, vi har sammen med Naturstyrelsen.

- Det vil koste rigtig, rigtig mange penge at sikre den her mark, og jeg har tre år tilbage af forpagtningen, så det er ikke noget, jeg vil investere i. Og i øvrigt troede vi på, at vi kunne græsse det her areal med heste, siger han.