Dna-test afslører: Guldsjakal bag 11 angreb på får og lam

Miljøstyrelsen er overrasket over resultatet, da guldsjakalen normalt lever af mindre dyr.

Under en ræveregulering i februar 2017 fik en jæger ved en fejltagelse nedlagt en guldsjakal. Den formodede guldsjakal ses nederst og en ræv øverst. (Foto: Naturstyrelsen © Scanpix)

Guldsjakal står bag mindst 11 angreb på lam og får i Sønderjylland. Det viser dna-undersøgelser ifølge Miljøstyrelsen. De mange angreb får myndigheden til at overveje, om der skal ske en regulering af guldsjakal.

- Det er overraskende, at guldsjakalen har taget så mange og så forholdsvis store dyr, og dette må betragtes som en helt særlig situation. En guldsjakal lever normalt af mindre dyr som mus og af ådsler, siger Lasse Sehested Jensen, naturplanlægger i Miljøstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Guldsjakalen er hjemmehørende i Centralasien og når derfor meget sjældent til Danmark. Det blev derfor betegnet som noget af en biologisk sensation, da dyret første gang blev fotograferet i 2016 i Lille Vildmose i Himmerland. Første gang, guldsjakalen blev registreret i Danmark var i 2015, da en bilist påkørte en i Karup.

Guldsjakalen kan nemt forveksles med en ræv, men til forskel fra ræven er guldsjakalen fredet. Og til forskel fra ulven, så får landmanden ingen erstatning for husdyr, som bliver nedlagt af en guldsjakal.

/ritzau/DR Nyheder