Dobbelt så mange ægtepagter

De nye regler om pensionsdeling betød, at mange ægtepar har fået lavet en ægtepagt - også selvom de ikke har planer om skilsmisse.

(Foto: donkeyrock © stock.xchng)

Der blev indgået dobbelt så mange ægtepagter sidste år som året før.

Omkring 18.300 ægtepagter blev indgået i 2006 mod 9000 i 2005, viser nye tal fra Domstolsstyrelsen opgjort af Danica Pension.

Stigningen i antallet af de uromantiske kontrakter, som bestemmer hvad der skal ske, hvis et ægtepar går fra hinanden, skyldes de ændrede regler om pensionsdeling.

Ingen ret til ægtefælles pension

Regler, som trådte i kraft ved årsskiftet, betyder nemlig, at man ikke længere har krav på halvdelen af sin ægtefælles pension.

Som hovedregel tilfalder pensionen den, hvis navn står på opsparingen. Så selvom man gennem sit ægteskab haft delt alt, kan den ene part ende med langt flere penge til alderdommen.

Og den knibe, er der mange par, der vil undgå at komme til at stå i - også selvom de ikke har planer om skilsmisse.

Især et problem for kvinder

Især for kvinder kan det være en rigtigt god idé. Kvinder indbetaler nemlig ofte langt mindre til pension ned deres end mænd, fordi de gennemsnitligt får mindre i løn, og fordi de bliver hjemme og passer børn under barsel.

Selv om den nye lov om pensionsdeling er trådt i kraft, er det ikke for sent at sikre sig.

- Man kan stadig lave de her ægtepagter. Nytår var ikke en deadline, selv om der er mange, der tror det, siger advokat Ulrik Grønborg.

En ægtepagt skal tinglyses, da den ellers kan vise sig at være ugyldig senere hen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter