Dobbelt så mange overlever et hjertestop

Flere kan førstehjælp og håndtere en hjertestarter, og det kan ses på statistikken.

Hjertestartere er placeret flere steder, og flere kan bruge dem. Det redder ifølge Dansk Hjertestopregister liv. (Foto: Morten Dueholm © Scanpix)

Personer, der får et hjertestop i det offentlige rum, har bedre chancer for at overleve. I 2002 var chancen for at overleve lige under ti procent, i 2014 er den steget til 24 procent, viser en undersøgelse fra Dansk Hjertestopregister.

Historisk set overlever en ud af 30 personer, der får hjertestop, uden at modtage livreddende førstehjælp, før ambulancen ankommer. Hvis en person derimod modtager livreddende førstehjælp, er chancerne for at overleve en ud af otte.

Ifølge Danske Hjertestopregisters undersøgelse er der sket en tredobling i antallet af personer, der modtager livreddende førstehjælp inden ambulancens ankomst.

Tre ud af fire hjertestop sker dog i hjemmet, hvor mulighederne for hjælp er dårligere. Her er overlevelseschancen steget fra to procent til otte procent.

Hvis personen med hjertestop er alene, er der meget ringe chance for at overleve. Det samme er tilfældet med en person i boligen, fordi vedkommende både skal ringe 112 og yde førstehjælp. Der er ofte ingen til at hente en hjertestarter, og ofte findes der ingen i beboelsesområder.

/ritzau/