Dobbeltstraf til 30-årig kvinde blev kaldt 'grotesk', men hvorfor fik demonstranter ekstra hårde straffe?

I dag forventes endnu en afgørelse i landsretten, efter at en demonstration imod coronarestriktioner endte i optøjer.

Gang på gang har sager om ekstra hårde straffe til demonstranter trukket overskrifter, og i dag skal Østre Landsret tage stilling til den sag, der satte hele debatten i gang.

For det var en højst opsigtsvækkende dom, da Københavns Byret tilbage i marts gav en demonstrant en dobbelt så hård straf end normalt.

Den 30-årige kvinde blev kendt skyldig i at have opfordret til vold mod politiet under en demonstration imod coronarestriktionerne, hvor hun blandt andet råbte disse ord i en tale:

- Er I klar til at smadre byen på en ikke-voldelig måde?

Under normale omstændigheder ville hun være idømt et års fængsel, men hun fik to år, fordi hun var tiltalt efter den særlige corona-bestemmelse i straffeloven - nemlig paragraf 81d.

Den dom fik altså kritik fra flere forskellige sider, hvor det blandt andet blev kaldt 'grotesk' at benytte paragraffen i forbindelse med lovovertrædelser til demonstrationer, blot fordi udgangspunktet var en frustration over coronarestriktionerne.

Dommen blev også anket til Østre Landsret, og i dag ventes en afgørelse i sagen. Det er anden gang, landsretten skal tage stilling til en dom til en demonstrant efter optøjer i Københavns gader tilbage i januar.

I det første tilfælde afviste landsretten at idømme demonstranten en ekstra hård straf, og en 24-årig mand fik derfor nedsat sin straf fra 15 måneder til 10 måneder. Modsat byretten vurderede landsretten nemlig ikke, at paragraf 81d kunne bruges.

Så hvad er op og ned i sagen? Få overblikket i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk