To døde og flere sårede efter skyderi i Oslo: Efterforskes som terror

Mindst 19 personer er sårede, tre alvorligt, oplyser politiet, der har pågrebet den formodede gerningsmand.

Politiet efterforsker nattens skyderi som terror. (Foto: JAVAD PARSA © Ritzau Scanpix)

Norges statsminister Jonas Gahr Støre kalder nattens skyderi i det centrale Oslo, hvor to personer er blevet dræbt og mindst 19 personer sårede, grusomt.

- Skyderiet udenfor London Pub i Oslo i nat var et grusomt og dybt rystende angreb på uskyldige mennesker. Mine tanker går til de ramte og deres pårørende, siger han ifølge NRK.

Skyderiet skete ved 1-tiden natten til lørdag ved flere forskellige barer i en festgade i Oslo, blandt andet uden for natklubben London Pub. Tre af de 19 personer er alvorligt sårede.

Politiet oplyser, at man efterforsker skyderiet som terror.

Formodet gerningsmand pågrebet

Ifølge politiet er den formodede gerningsmand blevet pågrebet med hjælp fra civile personer. Politiet arbejder ud fra den hypotese, at der er tale om én enkelt gerningsmand, der står bag skyderiet.

Gerningsmanden, der er norsk med iransk baggrund, er sigtet for drab, drabsforsøg og terror. Han var desuden kendt af politiets efterretningstjeneste i Norge, PST.

– Det er folk, som har gjort en heroisk indsats for at få kontrol med gerningspersonen, siger indsatsleder Tore Barstad fra Oslo politi.

– Det er politiet umådeligt taknemmelige for.

Et øjenvidne fortæller til norske VG.no, at hun på et tidspunkt måtte spille død for at redde sit eget liv. Hun forsøgte også på et tidspunkt at gemme sig bag et bord, som manden skød mod, siger hun ifølge Ritzau.

En journalist på tv-stationen NRK fortæller, at han så en mand komme til stedet med en taske, som han tog et våben op af og begyndte at skyde.

Manden, der er anholdt, er kendt af politiet, og hans hjem er i nat blevet gennemsøgt.

  • Motivet til skyderiet er stadig ikke kendt. Skyderiet skete samme dag som en pride-parade efter planen skal finde sted i Oslo. Foreningen bag paraden er nu i dialog med norsk politi. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)
  • Politiet sikrer gerningsstedet. (Foto: JAVAD PARSA © Ritzau Scanpix)
  • Skyderiet fandt sted i en af Oslos festgader. (Foto: JAVAD PARSA © Ritzau Scanpix)
  • Det skete foran baren London pub. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Skyderi dagen før pride-parade

Skyderiet skete uden for London Pub, en natklub der hovedsageligt henvender sig til homoseksuelle.

Motivet bag skyderiet er fortsat ukendt, men allerede nu har flere queer-stemmer reageret på nattens dramatiske hændelse.

Lørdag er samtidig dagen, hvor pride-paraden efter planen skal finde sted i Oslo. Foreningen bag paraden er nu i dialog med norsk politi, siger Rohan Sandemo Fernando, der er pressechef i Pride.

- Vores tanker går til de pårørende og de sårede. Oslo Pride har nedsat et kriseberedskab og er i løbende dialog med politi og andre relevante instanser, siger han.

Tæt på London Pub ligger LGBTq+-baren Elsker, som Jim Ekberg er daglig leder for og som ifølge Ritzau er rystet over skyderiet.

- Jeg synes, det er ulækkert, at den slags sker i vores miljø og homokvarteret i det centrale Oslo. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Jeg er chokeret.

2022 markerer året som 50-året for, at Norge afkriminaliserede homoseksualitet.

Artiklen er opdateret med oplysningen om, at skyderiet efterforskes som terror.